2000 és 2024 között közel ötszörösére emelkedett a tisztított, de nem darált és nem cukrozott dió átlagára hazánkban: az évezred elején még 1160 forintba került egy kiló, de ez 2024-ig 5600 forintra emelkedett. A KSH, a Nemzeti Archívum és az MTI közös grafikonjából az is kiderült, hogy mindössze négy olyan esztendő volt, amikor a kedvelt csemege átlagára csökkent előző évhez képest: 2004-ben, 2009-ben, 2016-ban és 2024-ben mérséklődött a dió ára, míg 2010-ben elhanyagolható, pár forintos növekedés volt megfigyelhető.

Bár jelenleg több mint 9000 hektáron termesztenek diót Magyarországon, 2025-ben az ültetvények az elmúlt 10 év legalacsonyabb termését produkálták, mindössze 5300 tonna termett itthon. Míg az intenzíven termelő, öntözött ültetvények hektáronként közel 4 tonnás termésátlaggal rendelkeztek, addig az országos átlag 0,6 tonna vol. A háttérben többek között az áll, hogy a magyar termelés gerincét adó három hagyományos fajta egyre kevésbé bírja az egyre gyakoribb szélsőségesen meleg klímát - közölte a FruitVeB korábban az Agrárszektorral.
A FruitVeB azt is jelezte, hogy a rekordalacsony termés miatt a hazai diószükséglet kielégítéséhez idén a megszokottnál korábban - akár már év végére - szükségessé válhat az importdió behozatala. A Terméktanács ugyanakkor mindenkit megnyugtatott, hogy a hazai termés minőségével összességében nincs probléma. Mint fogalmaztak, a fogyasztói árak vonatkozásában is nagy a szórás, 3-5 ezer forint/kilogramm között alakul a dióbél ára, minőségi kategóriától függően (a feles dió a drágább, a tört szem az olcsóbb kategória), vagyis mérsékelt áremelkedés zajlott le a tavalyi árakhoz viszonyítva.











