Provokatív írás: Ilyen sorrendben értékesítsd idén a raktárkészletet!

agrarszektor.hu
Kukorica, búza, napraforgó és még repce is akad a tárolókban. Normál "menetrend" szerint a kukorica értékesítésével akár májusig is várunk, és a többiből adogatunk el akkor, amikor úgy érezzük, kicsit megszaladt a piac. Most ne így tegyünk! - tanácsolja e cikk szerzője, Bidló Gábor, aki a Portfolio Agrárszektor konferencián egy maratoni blokkot tartott a kilátásokról, és végül elárulta azt is, ő milyen sorrendben értékesítene idén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mikor adjam el? Ez az, ami mindenkit a legjobban érdekel. Aki az Agrárszektor konferencián nekem szegezte a kérdést, profinak mondható: bőséges árukészlet tárolására alkalmas síktárolókat épített, amelyekben például a búzát fajtánként és minőségi csoportonként tudja raktározni. Idén igencsak jó évet zárt, a kalászosok és a kukorica is szépen hozott. Máskor egészen tavaszig szokta tartogatni az árut, most azonban elbizonytalanodott…


Mert mit is lehet hallani? Jó a búzatermésünk, és bár exportra keresik az árut, a bosnyákok eddig nemigen érkeztek meg a magyar piacra. Volt egy időszak, amikor jól értékesült a repce, 110 ezer fölött kelt el tonnája, de a vége még itt van a termelő nyakán. "120-ra gondoltam" - mondja a gazda -"de nem akarják vinni". Aztán lekerült a tábláról a napraforgó. Szerencséje volt, magas olajsavasat vetett, amit időben leszerződött, így a HO-t 100 ezer forint feletti áron adhatta el, de ebből is van még raktáron. És most itt a kukorica: mint gazda boldog, de örült volna, ha tisztító-szárító kapacitásait is igénybe veszik a környékbeliek, csakhogy idén a 14-15%-os víztartalmú magot nem kellett bérszárítani.

Úgy tűnik, a kukoricára nem nagyon lesz vevő május végéig - latolgatjuk -, az olajosok szoktak előbb megmozdulni, de a szállítást korlátozza, hogy kevés a víz a Dunában. Pedig a repcének és a napraforgónak is a vízen kellene útra kelnie… Mi most a megoldás?
A belföldi árszintek és az exportpiaci árak között a kukorica esetén a legnagyobb feszültség - kb. 25 euró tonnánként -, és a vasúti szállítás sem indult be úgy, ahogy kellene. Vegyék ezt előre az értékesítésben, tanácsolom, és legyenek lekötve rá a szállítási kapacitások a partnereiknél. Másodjára a repce értékesítése tűnik sürgetőnek: itt vagyunk legközelebb a külpiaci árakhoz, ne várjunk a majdani áremelkedésre, indítsuk el vasúton. Harmadsorban a napraforgót célszerű elhelyezni, itt a belföld határozza meg a keresletet. Legfontosabb, hogy készüljünk a szállítás ütemezésére.


A sor végére maradt a búza, mint olyan áru, amivel idén spekulálni lehet. Van belőle elég, jó is a minősége, kereslet is van rá, tehát megvan az esélye a további áremelkedésnek is. Mi sem bizonyítja jobban a búzaéhséget, minthogy összeért a takarmány, az euro és a malmi minőség ára: mindegy milyen, csak legyen! A helyzetnek egyetlen kockázata van: az alacsony minőséget túlárazta a piac, ami nem valószínű, hogy így marad. Nehogy később egyszerre kerüljenek elő a tárolt készletek, és szembesüljünk azzal, a jónak gondolt áru sem annyira értékes már…! Most mindenesetre belföldre is és exportra is el tud jutni a búza. Bár szerintem a 12,5%-os és annál magasabb fehérje- és 28%-os sikértartalmú malmi búza ára csak belföldi eladásra mehet 60 ezer forint fölé. Vannak persze csodák, a szomszédom szomszédja hallotta, hogy már 65-öt is mondtak, csak sajnos mindig másnak…

Miután mindezt jól megbeszéltük a konferenciarésztvevőkkel, nekem szegezték az utolsó, provokatív kérdést: Hajlandó vagyok-e mindezt írásba adni? Hát, most megtettem. Lássuk, mit hoz 2019!

Bidló Gábor, Prudens Ceres Kft.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?