Régiós zászlóvivők lettünk a világ vezető biovásárán - pedig nincs sok ökoterületünk

agrarszektor.hu
Régiós szinten az ökogazdálkodás terén is igyekszünk vezető szerepet vállalni magunkra, amit megalapoz, hogy az utóbbi években a pályázati pénzeknek köszönhetően megugrott az érdeklődés a környezettudatosabb technológiák iránt. Még így sem túl nagy az ökogazdálkodásba vont terület nagysága, de a tendencia biztató.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hetedik alkalommal szervezett önálló Közép-Kelet Európa szekciót a Biofach Nemzetközi Bio-élelmiszer és Bioáru Szakkiállításon az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI). Magyarország mellett Csehország, Románia, Ukrajna, Örményország, Litvánia és Moldova is bemutatkozott az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) szervezésében a világ legjelentősebb biotermék vásárán, a február 13-16. között 30. alkalommal megrendezett nürnbergi Biofachon. A kiállítás rekordot döntött a több mint 3000 kiállítóval.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

“A kimagasló szakmai érdeklődés mellett az ágazati adatok világ- és régiós szinten is azt mutatják: az ökokultúra terjedése megállíthatatlan. Magyarországnak Középkelet-Európában fontos szerepe lehet a régió fenntartható mezőgazdasági modelljének
kidolgozásában" - mondta Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

Hazánk egyetlen fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó intézménye hét év alatt elérte, hogy Magyarországot régiós zászlóvivőként jegyzik a világ legnagyobb bio témájú seregszemléjén.

Az ÖMKi az idén már hetedik alkalommal ösztönözte sikerrel a középkelet-európai országokat, hogy közösen is mutatkozzanak be a világ legismertebb biotermék-seregszemléjén, a magyar szakmai vezetéssel szervezett szekcióban.

Bár a legfrissebb adatok szerint hazánk az ökológiai művelésű területek nagysága alapján csak ötödik a régiós rangsorban, az ökoterületek aránya és a biotermelők száma szerint már dobogós helyen vagyunk.

EZ IS ÉRDEKELHET
Az elmúlt bő évtizedben pedig 62,6 százalékos bővülést ért el az ökológiai mezőgazdasági ágazat Magyarországon. A növekedés az utóbbi években jelentősen felgyorsult, és a tavaly év végén meghirdetett ökogazdálkodási pályázatnak köszönhetően további várható bővülésről tudtunk beszámolni" - mondta az ügyvezető, hozzátéve, hogy ezt a növekedést kihasználva úttörők lehetünk egy tudományosan megalapozott, fenntartható mezőgazdasági modell kialakításával.

A Biofach a világ egyik legnagyobb múltú, legjelentősebb, kizárólag ökológiai termékeket bemutató rendezvénye, amelyen az idén 140 országból több mint 50.000 szakmai látogatót és rekordszámú, összesen 3.273 kiállítót regisztráltak. A magyar kiállítói jelenlétet az Agrármarketing Centrum szervezi. A középkelet-európai országok az ÖMKi vezetésével magas szintü szakpolitikai egyeztetést tartanak a Biofach rendezvényen.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06