Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog

agrarszektor.hu
Jóval az európai uniós átlag alatt van Magyarországon az ökológiai gazdálkodásra használt területek aránya. Míg az EU-ban a teljes mezőgazdasági terület 7 százalékát használták erre a célra 2017-ben, addig Magyarországon mindössze a 3,7 százalékát. Jól látszik ugyanakkor, hogy 2012 óta 25 százalékkal nőtt az ökológiai gazdálkodásra használt területek száma az unióban.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az Európai Unióban 2017-ben 12,6 millió hektár volt az ökológiai gazdálkodásra használt területek nagysága, ami az összes mezőgazdasági terület 7 százalékának felel meg. A 2012-es évhez képest ez 25 százalékos növekedést jelent. Mielőtt egy területet "ökológiai" -nak minősítenek, egy olyan átalakítási folyamaton kell végig menni, amely terménytől függően akár 2-3 évig is eltarthat.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.


Az EU-tagállamok közül Ausztriában a legnagyobb az ökológiai gazdálkodásra használt területek nagysága, itt ugyanis az összes mezőgazdasági terület 23,4 százalékát használják erre a célra. Ausztriát követi Észtország (19,6 százalék), Svédország (19,2 százalék), Olaszország (14,9 százalék), Csehország (14,1 százalék), Lettország (13,9 százalék) és Finnország (11,4 százalék).

Magyarország a lista végén kullog, az országban ugyanis az uniós átlagnak számító 7 százalékot sem éri el az ökológiai gazdálkodásra használt területek aránya, és a mezőgazdasági területek mindössze 3,7 százalékán végeznek ökológiai gazdálkodást. Az ökológiai gazdálkodásra használt területek aránya Máltán a legalacsonyabb, 0,4 százalékkal. Őt még megelőzi Írország (1,7 százalék), Románia (1,9 százalék), Bulgária (2,7 százalék) és az Egyesült Királyság (2,9 százalék).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?