Hat magyar termék kapott különleges elismerést: te kóstoltad már őket?

Hat magyar termék kapott különleges elismerést: te kóstoltad már őket?

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium célkitűzése, hogy az agrárgazdaság területén a termelői közösségek egyre több termékre nyújtsanak be uniós oltalom iránti kérelmet, éljenek az oltalom nyújtotta lehetőségekkel, és élvezzék azok előnyeit - fogalmazott a díjátadón Tarpataki Tamás, agrárpiacért felelős helyettes államtitkár.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egy 2020. április 20-án közzétett tanulmány szerint a földrajzi árujelzős termékek termelése egyre jelentősebb az Európai Unióban, valamint a földrajzi árujelzővel ellátott termékek eladási értéke magasabb, mint az azzal nem rendelkező, hasonló termékek eladási értéke - olvasható az Agrárminisztérium sajtóközleményében. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az uniós oltalom alatt álló 69 bejegyzett földrajzi árujelzőjével Magyarország az EU 27 tagállama között jelenleg az erős középmezőnyben a 9. helyet foglalja el. Magyarország a még bejegyzésre váró további 16 kérelme alapján jó eséllyel hamarosan utolérheti a nagy eredetvédelmi hagyományokkal rendelkező régi tagállamokat (Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Görögország, Portugália, Németország), és közvetlenül utánuk, a 7. helyre léphet előre. Az Agrárminisztérium a HÍR program keretében 2010 óta pályázati rendszert működtet a HÍR védjegy használati jogának elnyerésére. A pályázaton hagyományos és tájjellegű termékekkel lehet részt venni. A program eredményeként 2010 óta a mai napig összesen 184 termék nyerte el a HÍR védjegy használati jogot, és vált a fogyasztók körében "HÍR-essé".

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A HÍR védjegy pályázat a földrajzi árujelző oltalmi kérelmek benyújtásának előiskolája is egyben. A HÍR pályázat követelményrendszerének megfelelő termékleírás elkészítése jó alapot képez az uniós oltalom iránti kérelemhez. A HÍR védjegyes termékek közül kilenc földrajzi árujelzője már uniós oltalommal rendelkezik, további nyolc esetében pedig folyamatban van az uniós eljárás. A Hagyományok-Ízek-Régiók védjegy használati jogát 2020. évben elnyert pályázók díjakat és oklevelek vehettek át az Agrárminisztériumban megtartott eseményen. A tavaly sikeresen pályázó HÍR díjazottak listája:

1. Homoki édes szarvasgomba, Magyar Szarvasgombász Szövetség

2. Szolnoki habos isler, Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt.

3. Vásári vajasperec, Civilek a Lakóhelyért Egyesület, Hajdúböszörmény

4. Aldebrői krickrafli, Aldebrő Német Nemzetiségi Önkormányzat

5. Tuzséri alma, Tuzsér és Térsége Termelői Értékesítő Szövetkezet

6. Termelői vegyes virágméz, Popovics István őstermelő, Hajdúnánás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?