Fontos hírek érkeztek az európai barackról: erről minden vásárlónak tudnia kell

Fontos hírek érkeztek az európai barackról: erről minden vásárlónak tudnia kell

agrarszektor.hu
Mivel az utóbbi időszakban továbbra is népszerű volt az őszibarack, a nektarin és a lapos barack, a tartós kereslet sok piacon lehetővé tette, hogy az árak elég magasak maradjanak ahhoz, hogy ellensúlyozzák a sok termelőnél jelentkező magasabb termelési költségeket. Sok európai termelési régióban azonban még mindig a szezon eleje van, ami azzal is jár, hogy az árak csökkenhetnek, ahogy nagyobb kínálat jelenik meg a piacon. Egyelőre azonban sokak számára biztatóak a kilátások.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mivel az utóbbi időszakban továbbra is népszerű maradt az őszibarack, a nektarin és a lapos barack, a tartós kereslet eléggé megnövelte az árakat ahhoz, hogy ellensúlyozza a termelőknél jelentkező magasabb termelési költségeket - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Egyelőre úgy tűnik, csak Svájc szenved a kereslet hiányától, de azt is figyelembe kell venni, hogy sok európai termelési régióban még mindig a szezon eleje van, az árak csökkenhetnek, amint több kínálat jelenik meg a piacon. Most még azonban több ország számára is biztatóak a kilátások.

Hollandiában kedvező ára van a spanyol csonthéjasoknak

Egy holland importőr szerint a spanyol csonthéjasok meglehetősen jó keresletre számíthatnak. Ahogy a szakember fogalmazott, az elmúlt időszak egy kicsit mozgalmasabb volt, mint a mostani, de nem panaszkodhatnak: az árak elfogadható szinten vannak. Jelentősen alacsonyabb mennyiséget jelentettek be. Ez beszállítónként jelentősen változik, de még így is elegendő csonthéjast látok a piacon. Elegendő őszibarack van a piacon, valamint jók az árak. Nagy méretek még nem kaphatóak, ezért sok őszibarackot 10x1 kg-os kiszerelésbe csomagolnak. Úgy gondolom, hogy az árak még mindig elfogadhatóak, a nagy méreteknél 6,50-7 euró, a 28-as méretnél 6-6,50 euró, a 30-32-es méretnél pedig 5,50 euró körül mozognak. A nektarin ára egy kicsit magasabb az egész árkategóriában, ellenben mennyiségileg valamivel kevesebb. A lapos barack esetében a legjobb méretek (dupla A) ára 10 euró, az A-sé 9 euró, B-sé 8,50 euró körüli. A fánkcsomagolás (10x500 g) 8,50-9 euró körüli áron kapható.

Belgiumban jó a kereslet, de hiányoznak a nagyobb méretű csonthéjasok

A belga piacon jelenleg elegendő mennyiségben van őszibarack és nektarin. "A viharos időjárás miatti előrejelzések ellenére még mindig bőven érkezik Belgiumba termés" - nyilatkozta egy belga kereskedő. "Ezek azonban főleg a kisebb méretek. A nagy méretek mennyisége némileg kiábrándítóbb. Az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a kereslet. Az elmúlt hetek szép időjárása rendkívül jót tett ennek, így mindkét termék esetében jó árakról beszélhetünk."

Németországban érezhetően magasabbak az árak, mint a korábbi években

A túlnyomórészt spanyol nektarin és őszibarack német piacra történő szállítása láthatóan nőtt ebben a szezonban. Olasz tételek következtek fontosságukat tekintve, de összességében csak kis szerepet játszottak. Az első francia ajánlatok Észak-Németországban 4 €/kg áron kerültek a piacra, ami azt jelenti, hogy az árakat tekintve a kínálat csúcsán voltak. Török importot egyelőre csak Németország déli részén találtak, az első görög szállítmányok a 24. héten várhatóak. A kereslet nem tudott lépést tartani a bővülő elérhetőséggel. Az árak észrevehetően magasabbak voltak, mint az előző években.

Svájcban nehéz volt a szezonkezdet

Egy svájci importőr és kiskereskedelmi beszállító szerint eddig nehezen indult a spanyol csonthéjas gyümölcsszezon. "A kereslet lehetne jobb is, de leginkább a spanyol termőrégiók heves esőzései miatti rossz minőség zavar minket. Az első spanyol nektarin szállítmányok brix-értéke például messze elmaradt a modern fogyasztók preferenciáitól."

Franciaországra nagy mennyiségek és dinamikus fogyasztás jellemző

A francia őszibarack- és nektarintermés idén várhatóan 200 000 tonna körül alakul, ami közel áll a szokásos szinthez, így 20%-os növekedést jelent 2021-hez képest. Languedoc és Roussillon termőkörzetben az idei fagyok csekély hatással voltak a termésre, Roussillont viszonylag megkímélték. Ritkítással csökkentették a gyümölcsösök terhelését. A hozamok magasabbak, mint tavaly voltak, úgy tűnik újratelepítés zajlik a medencében. PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur) régióban a fagy csekély látható kárt okozott a gyümölcsösökben. A termelés magasabb, mint 2021-ben, de 8%-kal alacsonyabb az ötéves átlagnál, miközben a területek változatlanok maradtak. A Rhone-völgyben a fagy hatása kevésbé volt jelentős, mint tavaly, mivel a szél és a felhőzet tompította. Ennek ellenére a Baronnies régió és az Eyrieu-völgy a leginkább érintett területek.

Ez a termelési szint lehetővé teszi a francia ipar számára, hogy egy jó 2022-es szezont érjen el, egy olyan évet, amelyet erős koraiság és viszonylag nagy mennyiség jellemez. A négy szín (sárga és fehér őszibarack, valamint sárga és fehér nektarin) kínálata minden francia régióban teljes. Piaci oldalról nézve a gyenge minőségű spanyol gyümölcs kedvez a francia gyümölcsnek, a jó időjárási viszonyok pedig nagyon jó minőségű termést tett lehetővé, miközben kedvez a keresletnek. Az őszibarack és a nektarin értékesítése a múlt héten felgyorsult, a következő héten a legtöbb francia kiskereskedőnél megkezdik az eladások fellendítését.

Olaszországban nagyobb a kereslet az őszibarack és a nektarin iránt, mint a kínálat

Egy jelentős olasz szolgáltató szerint az őszibarack és a nektarin mennyisége még mindig alacsony, különösen a nektarin Dél- és Észak-Olaszországban. A Big Bang fajta betakarítása néhány napja kezdődött, így a mennyiségek növekedése várható. A kereslet jelenleg nagy és nincs teljes mértékben kielégítve. A nagyobb mennyiségek érkezésével a gyümölcsnek a spanyolországi alacsony kínálat miatt gond nélkül lesz helye a piacon. Jelenleg az árak jók. Az őszibarack esetében jó az egyensúly, a nektarin ára 20 eurócent/kg-mal magasabb, mint az őszibaracké. Az elkövetkező hetek a kínálati és termelési területek széttagoltsága miatt zavarosak lesznek. Az északi és a déli területek egybeesnek az érés szempontjából, mivel délen nagyon magas a hőmérséklet, ami veszélyezteti a méretet és a keménységet. Jók a remények júliusra és augusztusra.

Az adatok szerint az olasz háztartások 69,5%-a vásárolt legalább egyszer őszibarackot (fix vagy változó súlyú) a 2022 áprilisával záruló elmúlt 12 hónapban. A vásárlás gyakorisága is érdekes, háztartásonként évi átlagos 7,7 vásárlással, átlagosan 1,34 kg mennyiséggel.

Spanyolországban a jó árak meghaladják a spanyol termelők termelési költségeinek növekedését

A spanyol őszibarack-, a nektarin- és lapos barackszezon már véget ért a korai termőterületeken, például Sevillában és Huelvában. A szezont az európai piacokon jó kereslet jellemezte, így az árak jó szinten maradtak, a végeredmény pedig pozitív lesz annak ellenére, hogy a termelési költségek 30%-kal emelkedtek. Murcia régió a szezon utolsó heteiben jár, körülbelül 20%-os betakarításcsökkenéssel, Extremadurában pedig javában zajlik a normál mennyiség betakarítása. Ebben a régióban a termelők hajlamosak a szilvát - a terület fő termését - nektarinra és lapos barackra cserélni. E régiók termelői és exportőrei eddig jó keresletről és árakról számoltak be, amelyek fedezik a költségek növekedését és jó hasznot hoznak. Katalónia egyes korai területein most kezdik betakarítani az első őszibarackot és nektarint is, ahol a termelés körülbelül 70%-kal csökkent 166 910 tonnára. Ez lesz a második egymást követő év, amikor az időjárási körülmények súlyosan érintik a katalán termelést. Az április eleji fagyok tönkretették a termés nagy részét, valamint Aragónia térségében, ahol a termés mintegy 60-70%-a elveszett. Ez volt az elmúlt 40 év legsúlyosabb fagya. Áprilisban (20-án és 23-án) 2 jégeső is megrongált néhány termőterületet. Az első nem okozott jelentős kárt, a második viszont mintegy 500 hektárt érintett Katalóniában. Katalónia és Aragónia a spanyol termelés több mint 70%-át adja. Ezért június közepétől még egy évig egyensúlyhiány áll fenn a kereslet és a kínálat között. Sokkal kevesebb lesz az őszibarack és nektarin kínálata, míg az ára várhatóan magas marad. Emiatt a nagy forgalmazóknak jó előre meg kellett volna tervezniük idei rendeléseiket, hogy elegendő termék kerüljön a polcaikra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarországon közepes termésre lehet számítani idén

Legfrissebb adatok alapján hazánkban 1621 hektáron termesztenek őszibarackot, míg nektarint 123 hektáron. Jelentősebb őszibarack termesztőterületeink: Csongrád-Csanád megye 1145 hektárral, Pest megye 382 hektárral és Bács-Kiskun megye 332 hektárral, míg jelentősebb nektarin termesztőterületek: Csongrád-Csanád megye 63 hektárral és Bács-Kiskun megye 26 hektárral. Jelentős fagyárok nem érték az őszibarack és nektarin ültetvényeket idén tavasszal, ezért közepes termésmennyiségre lehet számítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13