Dübörög a barackbiznisz a spanyoloknál: ez az egész európai piacra hatással lehet

Dübörög a barackbiznisz a spanyoloknál: ez az egész európai piacra hatással lehet

agrarszektor.hu
Jó áron adták el a korai őszibarackot az andalúz termelők az erős európai keresletnek köszönhetően. Azt viszont még nem lehet tudni, hogy ez fedezni fogja-e az inputanyagok 30 százalékos drágulását.

Június közepén a véget ért a korai őszibarack és nektarin szezonja Spanyolországban, a Guadalquivir-völgyben és Huelva. Mivel az európai piacokon erős volt a kereslet, ez kedvező árakat eredményezett. Az Asociafruit (Andalúz Gyümölcs-, Zöldségtermesztők és -exportőrök Szövetsége) információi szerint a szaldó várhatóan pozitív lesz, bár azt még nem lehet tudni, hogy mennyire tudták ellensúlyozni a korábbi évekhez képest kedvező értékesítési árak a termelési költségek körülbelül 30%-os növekedését - olvasható FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

Az ágazati szereplők meglátása szerint az idei eredmények a korai andalúziai csonthéjas gyümölcsök pozícióinak megszilárdulását jelentik a piacokon elsősorban a minőségük miatt, és különösen igaz ez a nektarin esetében. Ennek eredményeképpen megállt az a 15 éve tartó termőterület-csökkenési tendencia is, melynek folyamán Sevilla tartományban felszámolásra került az ültetvényterület 70%-a. Az andalúz őszibarackot és nektarint elsősorban export keretében értékesítik koraisága miatt, ami azt jelenti, hogy a teljes termés 70%-a exportra kerül. A fő felvásárló Franciaország (37%), majd Németország (17,5%), Olaszország (17%) és Hollandia (5,8%) következik.

A két hónapnál is rövidebb szezon igen rövidnek számít, de nagyon sok munkaerőt, szedőmunkást igényel. Spanyolországban a munkaerőhiány más termékek esetében is jelentkezett, de talán sehol sem olyan nyilvánvalóan, mint a Guadalquivir völgyében, ahol a problémát az is súlyosbította, hogy több kultúra csúcsidőszaka is egybecsúszott. Túl kevesen dolgoztak a földeken és a raktárakban, hűtőházakban is, ami a következő években egész biztosan oda fog vezetni, hogy más országokból is szerződéses munkaerőt kell toborozni. Ezért az Asociafruit máris kezdeményezte a tartományi bizottság sürgős összehívását a mezőgazdasági szezonokban részt vevő bevándorló munkavállalók szervezésével, koordinálásával és társadalmi és szakmai integrációjával kapcsolatosan.

A növekvő költségek és a munkaerőhiány mellett az ágazatnak a következő szezon előtt egy másik nagy gonddal is szembe kell néznie: a már most is súlyos aszállyal. Az Asociafruit közleménye szerint ugyanis, hacsak ősszel nem következik be radikális változás a csapadékmennyiségben, a termelőknek nem lesz más választásuk, mint az öntözés korlátozása. Ez azonban kihatással lesz a következő évi termés mennyiségére és minőségére egyaránt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?