Dübörög a barackbiznisz az olaszoknál: ez az európai piacra is hatással lehet

agrarszektor.hu
Az olasz őszibarack és nektarin 35-50 százalékkal drágábban jelenik meg a piacon, mint tavaly. Az európai piacról hiányzó spanyol baracktermés azonban kiváló lehetőséget jelent az olasz csonthéjas gyümölcsöknek, így a kereskedelmi mérlegre vonatkozó előrejelzések igen pozitívak.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Bár a tartósan magas hőmérséklet és az ezzel járó szárazság kisebb átlagos gyümölcsméretet eredményezett, a minőség kiváló, mind az érzékszervi tulajdonságok, mind a termék eltarthatósága tekintetében. Az Olasz Statisztikai Hivatal a 2022-es évre 537 ezer tonna nektarint, 469 ezer tonna őszibarackot és 75 ezer tonna “Percoca" őszibarack-sárgabarack hibridet prognosztizál - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A kínálat 2022-ben az előző évhez képest helyreállt, de továbbra is elmarad a potenciális mennyiségtől. A Spanyolországból érkező áru hiánya azonban érezhető volt, így az olasz exportvolumen idén magasabb volt, mint az elmúlt két évben. Az olasz áruk számára számos értékesítési lehetőség kínálkozik az európai piacokon, így a kereskedelmi mérlegre vonatkozó előrejelzések jelenleg igen optimisták.

Azonban nemcsak a mennyiségek, hanem az árak is jelentős növekedést mutatnak: a sárga húsú őszibarackot átlagosan 35%-kal (0,90 euró/kg), a fehér húsú fajtákat pedig 50%-kal (0,95 euró/kg) drágábban értékesítették az előző évhez képest. A sárga húsú nektarinoknál szerényebb az árnövekedés mértéke, csupán 19%-os 2021-hez képest (0,98 euró/kg), de a fehér húsú nektarinok esetében ez már 44% (1,04 euró/kg). A fehér húsú lapos őszibarackot szintén 1,04 euró/kg átlagáron kínálják, ami 52%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?