Dübörög a barackbiznisz az olaszoknál: ez az európai piacra is hatással lehet

agrarszektor.hu
Az olasz őszibarack és nektarin 35-50 százalékkal drágábban jelenik meg a piacon, mint tavaly. Az európai piacról hiányzó spanyol baracktermés azonban kiváló lehetőséget jelent az olasz csonthéjas gyümölcsöknek, így a kereskedelmi mérlegre vonatkozó előrejelzések igen pozitívak.

Bár a tartósan magas hőmérséklet és az ezzel járó szárazság kisebb átlagos gyümölcsméretet eredményezett, a minőség kiváló, mind az érzékszervi tulajdonságok, mind a termék eltarthatósága tekintetében. Az Olasz Statisztikai Hivatal a 2022-es évre 537 ezer tonna nektarint, 469 ezer tonna őszibarackot és 75 ezer tonna “Percoca" őszibarack-sárgabarack hibridet prognosztizál - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A kínálat 2022-ben az előző évhez képest helyreállt, de továbbra is elmarad a potenciális mennyiségtől. A Spanyolországból érkező áru hiánya azonban érezhető volt, így az olasz exportvolumen idén magasabb volt, mint az elmúlt két évben. Az olasz áruk számára számos értékesítési lehetőség kínálkozik az európai piacokon, így a kereskedelmi mérlegre vonatkozó előrejelzések jelenleg igen optimisták.

Azonban nemcsak a mennyiségek, hanem az árak is jelentős növekedést mutatnak: a sárga húsú őszibarackot átlagosan 35%-kal (0,90 euró/kg), a fehér húsú fajtákat pedig 50%-kal (0,95 euró/kg) drágábban értékesítették az előző évhez képest. A sárga húsú nektarinoknál szerényebb az árnövekedés mértéke, csupán 19%-os 2021-hez képest (0,98 euró/kg), de a fehér húsú nektarinok esetében ez már 44% (1,04 euró/kg). A fehér húsú lapos őszibarackot szintén 1,04 euró/kg átlagáron kínálják, ami 52%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 10. 15:31