Őrület, ami Bulgáriában zajlik: hihetetlen, mennyit kapnak a termelők a barackért

Őrület, ami Bulgáriában zajlik: hihetetlen, mennyit kapnak a termelők a barackért

agrarszektor.hu
Noha Bulgáriában a szezon csúcsán sem csökken az őszibarack és a kajszi bolti ára, a termelők egyre kevesebbet kapnak a gyümölcsért. A termelők szerint tisztességtelen ügyletek jellemzik a 2022-es szezont.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A bolgár őszibarack- és nektarintermesztők nyíltan beszélnek arról, milyen spekulatív ügyletek jellemzik az idei szezont. Most járnak az idény csúcsán, egyre több termék kerül a piacra, de ahelyett, hogy a boltokban a fogyasztói árak csökkennének, még emelkednek is, miközben a termelőknek kifizetett átvételi árak mélyrepülésben vannak - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A termelők szerint a kis- és nagykereskedők 100% közeli haszonkulcsokkal dolgozhatnak, mivel jelenleg a bolgár üzletekben 2,5-3,3 leva/kg (525-695 Ft/kg) kell fizetni a gyümölcsökért, míg a felvásárlók 0,75 leva/kg (157 Ft/kg) körüli árakért veszik át a termést.

Ha ez még nem lenne elég, a bolgár piacon nagy az importnyomás is, elsősorban Görögországból érkeznek nagyobb tételek, olyannyira, hogy a boltokban egyes helyeken 50-50% a hazai és a külföldi termékek aránya. Az import pont a magas kiskereskedelmi árak miatt továbbra is jövedelmező, így nem is várható, hogy kiszorulna a belföldi kínálat erősödésével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?