Őrület, ami Bulgáriában zajlik: hihetetlen, mennyit kapnak a termelők a barackért

Őrület, ami Bulgáriában zajlik: hihetetlen, mennyit kapnak a termelők a barackért

agrarszektor.hu
Noha Bulgáriában a szezon csúcsán sem csökken az őszibarack és a kajszi bolti ára, a termelők egyre kevesebbet kapnak a gyümölcsért. A termelők szerint tisztességtelen ügyletek jellemzik a 2022-es szezont.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A bolgár őszibarack- és nektarintermesztők nyíltan beszélnek arról, milyen spekulatív ügyletek jellemzik az idei szezont. Most járnak az idény csúcsán, egyre több termék kerül a piacra, de ahelyett, hogy a boltokban a fogyasztói árak csökkennének, még emelkednek is, miközben a termelőknek kifizetett átvételi árak mélyrepülésben vannak - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A termelők szerint a kis- és nagykereskedők 100% közeli haszonkulcsokkal dolgozhatnak, mivel jelenleg a bolgár üzletekben 2,5-3,3 leva/kg (525-695 Ft/kg) kell fizetni a gyümölcsökért, míg a felvásárlók 0,75 leva/kg (157 Ft/kg) körüli árakért veszik át a termést.

Ha ez még nem lenne elég, a bolgár piacon nagy az importnyomás is, elsősorban Görögországból érkeznek nagyobb tételek, olyannyira, hogy a boltokban egyes helyeken 50-50% a hazai és a külföldi termékek aránya. Az import pont a magas kiskereskedelmi árak miatt továbbra is jövedelmező, így nem is várható, hogy kiszorulna a belföldi kínálat erősödésével.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?