Őrület, ami Bulgáriában zajlik: hihetetlen, mennyit kapnak a termelők a barackért

agrarszektor.hu
Noha Bulgáriában a szezon csúcsán sem csökken az őszibarack és a kajszi bolti ára, a termelők egyre kevesebbet kapnak a gyümölcsért. A termelők szerint tisztességtelen ügyletek jellemzik a 2022-es szezont.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A bolgár őszibarack- és nektarintermesztők nyíltan beszélnek arról, milyen spekulatív ügyletek jellemzik az idei szezont. Most járnak az idény csúcsán, egyre több termék kerül a piacra, de ahelyett, hogy a boltokban a fogyasztói árak csökkennének, még emelkednek is, miközben a termelőknek kifizetett átvételi árak mélyrepülésben vannak - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A termelők szerint a kis- és nagykereskedők 100% közeli haszonkulcsokkal dolgozhatnak, mivel jelenleg a bolgár üzletekben 2,5-3,3 leva/kg (525-695 Ft/kg) kell fizetni a gyümölcsökért, míg a felvásárlók 0,75 leva/kg (157 Ft/kg) körüli árakért veszik át a termést.

Ha ez még nem lenne elég, a bolgár piacon nagy az importnyomás is, elsősorban Görögországból érkeznek nagyobb tételek, olyannyira, hogy a boltokban egyes helyeken 50-50% a hazai és a külföldi termékek aránya. Az import pont a magas kiskereskedelmi árak miatt továbbra is jövedelmező, így nem is várható, hogy kiszorulna a belföldi kínálat erősödésével.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?