2023. október 1. vasárnap Malvin
Őrület, ami Bulgáriában zajlik: hihetetlen, mennyit kapnak a termelők a barackért

Őrület, ami Bulgáriában zajlik: hihetetlen, mennyit kapnak a termelők a barackért

agrarszektor.hu
Noha Bulgáriában a szezon csúcsán sem csökken az őszibarack és a kajszi bolti ára, a termelők egyre kevesebbet kapnak a gyümölcsért. A termelők szerint tisztességtelen ügyletek jellemzik a 2022-es szezont.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A bolgár őszibarack- és nektarintermesztők nyíltan beszélnek arról, milyen spekulatív ügyletek jellemzik az idei szezont. Most járnak az idény csúcsán, egyre több termék kerül a piacra, de ahelyett, hogy a boltokban a fogyasztói árak csökkennének, még emelkednek is, miközben a termelőknek kifizetett átvételi árak mélyrepülésben vannak - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A termelők szerint a kis- és nagykereskedők 100% közeli haszonkulcsokkal dolgozhatnak, mivel jelenleg a bolgár üzletekben 2,5-3,3 leva/kg (525-695 Ft/kg) kell fizetni a gyümölcsökért, míg a felvásárlók 0,75 leva/kg (157 Ft/kg) körüli árakért veszik át a termést.

Ha ez még nem lenne elég, a bolgár piacon nagy az importnyomás is, elsősorban Görögországból érkeznek nagyobb tételek, olyannyira, hogy a boltokban egyes helyeken 50-50% a hazai és a külföldi termékek aránya. Az import pont a magas kiskereskedelmi árak miatt továbbra is jövedelmező, így nem is várható, hogy kiszorulna a belföldi kínálat erősödésével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 1. 18:09