Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a barackot a lengyel piackon

Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a barackot a lengyel piackon

agrarszektor.hu
A végéhez közeledik az őszibarack és a nektarin szezonja. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy ősszel már leginkább csak az időjárás határozza meg a két gyümölcs árát a kereslet alakulásán keresztül.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Unió idei őszibarack- és nektarinszezonja a tavalyinál magasabb árakat hozott a nagy európai termelő országoknak. Áremelkedés ugyan tapasztalható a lengyel nagykereskedelmi piacokon is, de ez főként az import gyümölcsökre vonatkozik: a hazai termesztésű őszibarack ára nagyjából a tavalyi szinten van, a belföldi nektarinokért valamennyivel többet kérnek - írta meg a FruitVeB. A lengyel nagybani piacokon a hazai őszibarackot 4,00-6,00 zloty/kg (335-505 Ft/kg) áron kínálják (a maximális helyi ár akár 7,00 zloty/kg (590 Ft/kg) is lehet), ami megegyezik a tavalyival árszínvonallal. A belföldi termesztésű nektarint többnyire hasonló áron kínálják, de itt a maximum meghaladja a 8,00 PLN/kg-ot (675 Ft/kg), viszont a kínálat ezekből a gyümölcsökből már most is alacsony.

Mivel Lengyelország nem nagy termelő, ezért a hazai őszibarack és különösen a nektarin rendelkezésre álló mennyisége már most is nagyon alacsony, és a szezon a végéhez közeledik. Viszont a meleg szeptember (jobb az időjárás, mint július egyes időszakaiban) miatt a kínálat még mindig nagyobb ezekből a gyümölcsökből, mint a rosszabb időjárású korábbi években. A lengyel piacot a Dél-Európából érkező őszibarack és nektarin dominálja, különös tekintettel a kiskereskedelmi láncokra, ahol ez még a hazai főszezonban is jellemző. Jelenleg az őszibarackot az importőrök leggyakrabban 5,00-6,50 PLN/kg (420-550 Ft/kg) áron kínálják, és ez 9,5%-os növekedést jelent éves szinten. Bár idén már egy ideje emelkedő tendencia mutatkozik ezekben az árakban, egy évvel ezelőtt szeptember 26-a után kezdődött ilyen tendencia. Ami az import nektarint illeti, a nagykereskedelmi áraik nagyobb léptékben általában 5,50-7,50 PLN/kg (465-635 Ft/kg) között mozognak, ami a tavalyi átlagárhoz képest 8% körüli emelkedést jelent.

Érdemes hozzátenni, hogy az importált csonthéjas gyümölcsök szezonjának utolsó, őszi szakaszában ez az emelkedő tendencia már nem biztos, hogy érvényesül: ilyenkor minden az időjárástól, ezen keresztül pedig a gyümölcsök iránti kereslettől függ. Tavaly például október közepén hirtelen megállt az áremelkedés, és egyértelműen lefelé indultak az árak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?