Erre senki sem számított: váratlan hírek érkeztek a francia barackültetvényekről

Erre senki sem számított: váratlan hírek érkeztek a francia barackültetvényekről

agrarszektor.hu
Nemcsak a kajszitermesztők lélegezhetnek fel 2022-ben Franciaországban: idén az őszibarack-állományok is biztató képet mutat. Az Agreste új előrejelzése szerint csaknem 200 ezer tonnás őszibarack- és nektarintermést várható a mostani szezonban.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Június 1-jén új előrejelzést adott ki az Agreste az idei francia őszibarack- és nektarintermést illetően. A szervezet prognózisa szerint a tavalyi 170 ezer tonna körüli termés után idén 15%-kal nagyobb, csaknem 200 ezer (196,5 ezer) tonnás termés várható Franciaországban, mivel az idei enyhébb tavasz sokkal kedvezőbb körülményeket jelentett a virágok és a gyümölcsök fejlődéséhez - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

A francia őszibarack több mint fele (54%-a) a Languedoc-Roussillon termesztőkörzetében (amelyre néha csak Okcitánia (Occitaine) néven hivatkoznak) terem. Különösen Roussillon és Gard környékén vannak nagy ültetvények, amelyek az idén kedvező állapotban vészelték át az áprilisi fagyokat, és a tavalyinál magasabb hozamok várhatók amellett, hogy a termőterület is bővült - egy szerényebb újratelepítési hullám figyelhető meg a régióban. Körülbelül 5%-kal nagyobb termés várható a 2021-esnél (84,9 ezer tonna a tavalyi 80,8 ezer tonnát követően).

A PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur) régióban sem okoztak károkat a fagyok, stabil ültetvényterületről idén 14%-kal több, 62,4 ezer tonnás termést várnak a 2021-es 54,7 ezer tonnához képest. Az Auvergne-Rhone-Alpes körzetben tavaly tarolt a fagy, ezért itt várható a legmarkánsabb növekedés: 33,4 ezer tonnát követően idén 43,4 ezer tonna betakarítása várhat változatlan termőterületről.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31