Erre senki sem számított: váratlan hírek érkeztek a francia barackültetvényekről

Erre senki sem számított: váratlan hírek érkeztek a francia barackültetvényekről

agrarszektor.hu
Nemcsak a kajszitermesztők lélegezhetnek fel 2022-ben Franciaországban: idén az őszibarack-állományok is biztató képet mutat. Az Agreste új előrejelzése szerint csaknem 200 ezer tonnás őszibarack- és nektarintermést várható a mostani szezonban.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Június 1-jén új előrejelzést adott ki az Agreste az idei francia őszibarack- és nektarintermést illetően. A szervezet prognózisa szerint a tavalyi 170 ezer tonna körüli termés után idén 15%-kal nagyobb, csaknem 200 ezer (196,5 ezer) tonnás termés várható Franciaországban, mivel az idei enyhébb tavasz sokkal kedvezőbb körülményeket jelentett a virágok és a gyümölcsök fejlődéséhez - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

A francia őszibarack több mint fele (54%-a) a Languedoc-Roussillon termesztőkörzetében (amelyre néha csak Okcitánia (Occitaine) néven hivatkoznak) terem. Különösen Roussillon és Gard környékén vannak nagy ültetvények, amelyek az idén kedvező állapotban vészelték át az áprilisi fagyokat, és a tavalyinál magasabb hozamok várhatók amellett, hogy a termőterület is bővült - egy szerényebb újratelepítési hullám figyelhető meg a régióban. Körülbelül 5%-kal nagyobb termés várható a 2021-esnél (84,9 ezer tonna a tavalyi 80,8 ezer tonnát követően).

A PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur) régióban sem okoztak károkat a fagyok, stabil ültetvényterületről idén 14%-kal több, 62,4 ezer tonnás termést várnak a 2021-es 54,7 ezer tonnához képest. Az Auvergne-Rhone-Alpes körzetben tavaly tarolt a fagy, ezért itt várható a legmarkánsabb növekedés: 33,4 ezer tonnát követően idén 43,4 ezer tonna betakarítása várhat változatlan termőterületről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?