Durva csapadékhiány uralkodik az országban: jó pár napig még biztosan nem fog esni

agrarszektor.hu
Bár még csak március eleje van, és könnyen kaphatunk a nyakunkba sarkvidéki fagyos léghullámokat, az elmúlt és a következő napok enyhe időjárásában egyre több növény vegetációs időszaka indul el. Közben az országban a mélyebb talajrétegek nedvessége nem éri el az ideális szintet, hiszen nem pótlódott maradéktalanul a téli csapadékkal a hiány. Emellett a talajok felső rétegei egyre jobban kiszáradnak, mert a száraz február után a március is csapadékmentes, szeles idővel indul.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Februárban a legtöbb csapadék - 25-35 milliméter - a délnyugati országrészben hullott, míg az Alföld közepén helyenként az 5 millimétert sem érte el. Ez havi szinten 15-25 milliméteres csapadékhiányt jelent szerte az országban, a téli csapadékösszeg pedig többnyire 20-60 milliméterrel maradt el a szokásos értéktől. A február 2-4, míg a tél összességében mintegy 1-2 fokkal enyhébb volt az átlagosnál. A mínusz 20 fokot sehol nem érte el a téli legalacsonyabb hőmérséklet az országban (csak néhány havas napon fordult elő ilyen hideg), sőt a Dunántúl nagyobb részén még a -mínusz 10-et sem. Ez utóbbira az elmúlt öt évben nem volt példa - írja a met.hu. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Az elmúlt héten végig száraz időjárás volt a jellemző az országban, csak a hét végén Sopron környékén hullott számottevő csapadék. A maximum hőmérsékletek többnyire 10 fok fölött, a Dunántúlon több napon is 15 fok fölött alakultak. Csütörtökön volt a legmelegebb idő, ekkor országos napi hőmérsékleti rekord is megdőlt. A hét első felében még sokfelé volt gyenge fagy, sőt még a melegrekordot hozó csütörtökön is, így helyenként a 25 fokot is elérte a napi hőingás.

A talaj felső rétegei szikkadtak, a legfelső néhány centiméter a bevetetlen szántókon többfelé egyenesen száraz. Ez annyiban jó, hogy a talajra rá lehet menni gépekkel, de a szeles időben a szél a fölső rétegeket fel is kaphatja. Az őszi vetéseknek a tavalyi állapothoz képest nem kell vízborítottsággal küzdeniük, gyökerük nedves rétegbe ér, egyelőre nincsen probléma. Az viszont már jóval nagyobb gond lehet hosszabb távon, hogy a talaj mélyebb rétegei nem tudtak feltöltődni nedvességgel a tél során, és bár a tavasz még lehet csapadékos, de egyelőre a következő 10 nap során sem várható nagyobb, országos csapadék.

Egyre több kora tavaszi növényünknél kezdődik el a vegetációs időszak: virágzik többek között a mogyoró, az éger, de a som virágrügyei is megpattantak. A 10 fok fölötti hőmérsékleteken az őszi vetések is fejlődésnek indulnak, ez a kalászosokra kifejezetten rá is fér, hiszen ősszel nem volt rájuk kedvező időjárás, nem tudtak kellőképpen megerősödni. A száraz, szeles időben ilyenkor gyakoriak a vegetációs tüzek, elsősorban az elhanyagolt területeken az előző évben felhalmozódott és a tél végére kiszáradt növényzet kap könnyen lángra. A következő napokban ezekhez a tüzekhez az időjárási feltételek továbbra is nagyrészt adottak lesznek. A nappalok rohamosan hosszabbodnak, a következő egy hét során összességében 24 percet.

A héten marad az ilyenkor megszokottnál melegebb, gyakran szeles, tavaszi idő kevés csapadékkal. A legnagyobb területre kiterjedő csapadékra keddre virradóan van esély, ekkor a déli, délnyugati országrészben 2-5 milliméter is eshet. Továbbra is gyakran lesz szeles az idő, és hétfőn, kedden, csütörtökön, valamint vasárnap ismét sokfelé erősödik majd meg a szél. Az éjszakák többnyire fagymentesen alakulnak, szerdán hajnalban várható gyenge fagy északon és a nyugati határszélen. A maximumok is 10 fok fölött, csütörtökön és pénteken jellemzően 15 fok fölött várhatók, így a napi középhőmérséklet is minden nap meghaladja az 5 fokot. A hosszabb távú előrejelzések szerint azonban a jövő héten megtorpan a melegedés, és valamelyest visszaesik a hőmérséklet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06