Egy nap alatt megdőlt a melegrekord és a csapadékrekord Magyarországon

MTI
A napi melegrekord és a csapadékrekord is megdőlt vasárnap Magyarországon - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a honlapján. Rakamazon 144,4 milliméter csapadék hullott egy nap alatt, ami idén eddig a legtöbb, az országban ugyanakkor viszonylag ritka a 100 milliméternél nagyobb napi csapadékmennyiség.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Azt írták: 2019. június 16-a "sokáig felejthetetlen napként vonul be a magyarországi klímatörténelembe". Kiskunhalason 35,7 fokkal új napi melegrekord született. Ugyanakkor a fülledt, nagyon meleg levegőben vasárnap délután hatalmas zivatarfelhők képződtek, amelyekből az ország több pontján felhőszakadás és jégeső is kialakult. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamazon 19 óra előtt tört ki heves zivatar, amit 1-2 centis jég is kísért, majd éjszakába nyúlóan folyamatos, de gyengülő intenzitású csapadék hullott. Ennek következtében összesen 144,4 milliméter hullott - idén eddig a legtöbb. 

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Megjegyezték azt is, hogy Magyarországon viszonylag ritka a 100 milliméternél nagyobb napi csapadékmennyiség, és rendszerint hegyvidéki területeken fordul elő ebben az időszakban. Legutóbb 2019. május 29-én Dédestapolcsányban észleltek ekkora felhőszakadást, akkor a településen villámárvíz alakult ki; de a Bükkben 2018-ban is átélhettek óriási zivatart: a Bánkúton június 10-én lezúdult 173 milliméter esővíz a többi közt Szilvásváradon is utakat mosott el, pincéket öntött el - írták.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?