Súlyos kijelentést jött a porviharokról: ezt jó, ha mindenki tudja Magyarországon

Súlyos kijelentést jött a porviharokról: ezt jó, ha mindenki tudja Magyarországon

agrarszektor.hu
Az erős szelet előre lehet jelezni, de azt már nagyon nehéz megmondani, hogy milyen a talaj állapota. A porviharnál a látástávolság ugyanúgy csökken, mint, mondjuk, egy felhőszakadásnál vagy jégesőnél, ami elkap bennünket az autópályán, így irreális elvárni azt a meteorológiai szolgálattól, hogy egy porviharra előre figyelmeztessen - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelző osztályának vezetője.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

39 sérültje és egy halálos áldozata volt a március elején, porvihar okozta tömegbalesetnek az M1-es autópályán. Gaál Áron az InfoRádióban elmondta, habár az erős szelet lehet előre jelezni, de azt már nagyon nehéz megmondani, hogy milyen a talaj állapota, ugyanakkor lehetnek kivételek, például amikor hasonló időjárási körülmények alakulnak ki, de már hónapok óta nem esett az eső, tudható, hogy a talaj száraz, így az előrejelzésbe bele lehet írni, hogy akár nagyobb területen is felkaphatja a szél a homokot, a port.

A porviharnál a látástávolság ugyanúgy csökken, mint, mondjuk, egy felhőszakadásnál vagy jégesőnél, ami elkap bennünket az autópályán. Ott is méterek alatt drasztikusan csökken a látótávolság. Ennek megfelelően kellene megválasztani a sebességet, ez szerintem fontos. Irreális azt elvárni a meteorológiai szolgálattól, hogy egy ilyen esetben egy lokális porviharra figyelmeztessen. Azt viszont mindenki tudhatja, ha az adott útvonalon erős szél van, mert folyamatosan publikus figyelmeztető előrejelzéseket, illetve riasztásokat ad ki a Meteorológiai Szolálgat, amelyek elérthetők a met.hu honlapon is

- hangsúlyozta a meteorológus. Kiemelte, a nagy területet érintő erős széllökéseket akár már napokkal előre lehet látni, most is már jóval korábban látszódott, és a jelzése is megtörtént annak, hogy érkezik a front vélhetően nagy széllel. Ezt követően pedig már azt is látni lehetett, hogy ez már nagy területen lehet viharos és egy-két nappal előtte pedig már azt is, hogy a 90 kilométer/órát meghaladó szélsebességek is előfordulhatnak.

Gaál Áron beszélt arról is, hogy az időjárási jelenségek közül éppen a szelet a legkönnyebb előre jelezni. A minimum-hőmérsékletet már nehezebb, míg például nyáron egy maximum-hőmérséklet meghatározása nem olyan megerőltető feladat, de télen meg éppen ez az egyik legnehezebb. Hozzátette, a csapadék-előrejelzés a meteorológiában az egyik legnehezebb dolog, azt is nehéz eltalálni, hogy lesz-e csapadék, és azt is, hogy mennyi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?