Ez ijesztő: jobb lesz hozzászokni, az óriási jégdarabokkal érkező viharokhoz

Ez ijesztő: jobb lesz hozzászokni, az óriási jégdarabokkal érkező viharokhoz

agrarszektor.hu
Egyre gyakoribbak a heves zivatarok egész Európában, ráadaásul ezek a pusztító viharok sokszor járnak döbbenetes méretű jégdarabok potyogásával az égből. Habár ezek az események most még inkább a Franciaország délkeleti részétől Észak-Olaszországon, Szlovénián, Horvátországon, Szerbián át egészen Románia déli részéig fekvő területeket érintik, a jelenlegi adatok alapján a légkörben lévő szélsőségek számossága a jövőben növekedni fog.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagyon gyakoriak voltak a nyári hónapokban is szokatlan, heves viharok, zivatarok az elmúlt napokban, hetekben a mediterrán térségben, és Közép-Európában is. Először Olaszország északkeleti tartományairól, majd később több területéről is beszámoltak arról, hogy teniszlabda méretű jégeső hullott, de hazánkban is jellemzőek voltak a tartós zivatarok, viharok, a szélsőséges időjárás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) arról tájékoztatta a HVG-t, hogy a heves események kiváltó oka a légköri áramlás és nedvességi és labilitási viszonyok egy speciális együttállása, amely meghökkentően nagyméretű jégdarabokat képes életre hívni. Közép-Európában és a mediterrán térségben létrejött egy úgynevezett JET-stream, amely egy erős kanyargós légáramlat a Föld felszíne felett, ehhez pedig kapcsolódott a talaj közepén több frontrendszer. Ez a környezet kifejezetten kedvez az olyan szélsőséges időjárási tényezők kialakulásának mint a szupercella, amitől kialakulhatnak akár többórás zivaratok is. Az ilyen időjárási tényezők hozhatják magukkal a heves szélrohamokat, a felhőszakadást és jelentős jégeső kialakulását is.

A létrejövő szupercellákban tartósan elkülönülő le- és feláramló csatornák keletkeznek, ha a jégszemek a feláramlási csatornában hosszú ideig tartózkodnak, megnőhetnek akár 5-10 cm méretű darabokra is. Az OMSZ válasza szerint a heves események a European Severe Weather Database ábrája alapján Franciaország délkeleti részétől Észak-Olaszországon, Szlovénián, Horvátországon, Szerbián át egészen Románia déli részéig húzódik. Hozzátették, ugyan a mostani hírek erre a részre koncentrálódtak, de az ilyen légköri feltételek nem területfüggők, így bárhol kialakulhatnak.

Simon Gergő, meteorológus szerint a jelenlegi adatok alapján a légkörben lévő szélsőségek számossága a jövőben növekedni fog. A heves zivatarok, zivatarrendszerek gyakorisága, folyamatossága pedig tartóssághoz vezethet, hiszen az elmúlt időszakban minden nap volt heves időjárási esemény az említett térségben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?