Óriási ötlet! Így lesz zöldség a használt kávékapszulából

agrarszektor.hu
A kávézacc jót tesz a növényeknek, a kávékapszulák sosem bomlanak le a természetben, Szingapúrban pedig nincs sok hely zöldséget termelni. Egy vertikális gazdaság ennek alapján igazi csodát művel a használt kapszulákkal.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szingapúrban a kávékapszulák több, mint 70%-a a szemétben végzi. A Nespresso hamar rájött, hogy a kapszulás kávéja fenntarthatatlan, rengeteg szemetet termel, és az egyre környezettudatosabb vásárlók nem ezt a márkát fogják választani. Ezért mostanság mindent megtesznek, hogy a kapszulát az újrahasznosítás segítségével népszerűsítsék és egy igazán eredeti ötlettel rukkoltak elő: organikus, vertikális gazdaságban használják fel a kávézaccot. Az eredmény: 500 kiló organikus saláta naponta.

A kávétermelő cég a negyedik éve futtatja a One Pod At A Time (Egy kapszula egyszerre) nevű kampányát, ami arra biztatja a kapszulás kávét fogyasztókat, hogy vigyék vissza a használt dobozkákat a boltba, vagy adják át a futárnak, ha újabb adagot rendelnek. Ahogy ezek a használt kapszulák megérkeznek az újrahasznosító üzembe, szétválasztják a zaccot és az alumínium dobozkát. A kávéfőzés után megmaradt zaccot a Sky Greens nevű vertikális gazdaság használja fel, háromfajta salátát termelnek mindenféle növényvédő szer nélkül, az alumíniumból pedig új termékek készülnek.

Az így felépített vertikális gazdaság elképesztő termésátlagot produkál: tízszer több növényt termesztenek egy átlagos farmnál. A zacchoz trágyát és növényi hulladékot kevernek, ebből lesz a műtrágya és az organikus komposzt.

A zacc egyszerre tápanyag a növényeknek, távol tartja a kártevőket és kevesebb vízre van szükség a növények locsolásához.

A Sky Greens így a kidobott kapszulák segítségével kapta meg az elismerést, hogy városi környezetben termel organikus élelmiszert; a szingapúri környezetvédelmi miniszter, Masagos Zulkifli nyújtotta át nekik ünnepélyesen - írta a Channel News Asia. 

A cég vezetői szerint nem csak az az előnye az egésznek, hogy organikus termékeket termesztenek városi környezetben és felhasználják a szemetet hozzá. Azt is elmondták, hogy mindez gazdaságilag nagyon megéri nekik; ugyanakkor szinte semmilyen szemetet nem termelnek, és a gazdaság alig bocsát ki üvegházhatású gázokat a légkörbe.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?