Ideje megbarátkozni a sok esővel: ennél csak több lesz

MTI
Június jellemzően az év legcsapadékosabb hónapja, ilyenkor átlagosan 70 milliméter eső hullik. Ugyanakkor az utóbbi években Magyarországon is több lett a szélsőségesen csapadékos napok száma, a heves időjárási események pedig gyakoribbá váltak a térségben. A meteorológusok szerint fontos lenne, hogy a felhőszakadásokból származó vizeket úgy tartsuk vissza, hogy a száraz időszakokban a tárolt vizet fel lehessen használni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt napok felhőszakadásai az éghajlati változásokra irányítják a figyelmet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a honlapján. Megjegyezték, hogy az IPCC (Éghajlat-változási Kormányközi Testület) 2014-ben arról írt, hogy egyes régiókban bizonyos szélsőségek, így mind a nagy csapadékok, mind az aszályos időszakok gyakoribbá váltak az emberi tevékenység miatt.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Magyarországon a több mint 40 milliméternyi esőt hozó, úgynevezett erősen csapadékos napok száma átlagosan, évente az 1961-1990-es időszakban 15 volt, azóta azonban már 19. A Dunántúl és az Északi középhegység területei a legveszélyeztetettebbek, ott többször mértek 100 milliméter fölötti értéket 24 óra alatt. Az egy nap alatt lehulló 40-60 milliméternyi csapadék pedig már nem csak a hegyekben vagy a dombvidékeken okozhat károkat az épített vagy a természeti környezetben - írták.

A klímaváltozást jól mutatja, hogy folyamatosan dőlnek meg a különböző rekordok, vasárnap például megdőlt a napi csapadékrekord Magyarországon, a Heves megyei Terpesen ugyanis egy nap alatt 154,9 milliméter csapadék hullott - mondta Brockhauser Barbara meteorológus. Összehasonlításként hozzátette, hogy 2010-ben - ahogy idén is - három napon is megdőlt a napi csapadékrekord. Akkor jellemzően 100 és 200 milliméter feletti értékeket mértek. Így 2010 az évszázad legcsapadékosabb évének mutatkozik. A júniusi abszolút napi csapadékrekord 193 milliméter, amelyet 1958. június 12-én mértek. 2015-ben ugyanakkor jóval átlag alatti csapadékmennyiséget mértek, mindössze 30,5 milliméternyi eső esett júniusban - tette hozzá Brockhauser Barbara.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?