Brazília idén minden csúcsot megdönt kukoricatermelésből

agrarszektor.hu
A brazil kukoricatermelés a 2019/20-as gazdasági évben elérheti a 101 millió tonnát, 2,5 millió tonnával lépné túl a korábban jegyzett rekordot a 2016/17-es évjáratból. A mostani csúcs több tényezőnek köszönhetően születhet meg, de leginkább a másodvetésű kukorica számára kedvezőbb időjárási és piaci körülményeknek köszönhető - áll az USDA részletes jelentésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

17,5 millió hektárt foglalhat el idén a fő- és másodvetésű kukorica (szafrina) Brazíliában, ami 5 százalékos növekedést jelent az előző szezonhoz képest. A területnövekedés elsősorban a szafrina, azaz a másodvetésű kukorica térhódításával magyarázható.

A szója ugyanis idén a szokásosnál korábban került le a táblákról, ami ideális vetési körülményeket teremtett a kukorica azonnali elvetéséhez.

Utóbbinak az ára is kifejezetten magas, ami motiválja a termelőket. Mivel a szója nem fizetett túl jól idén, ezért a farmerek a "veszteségeiket" mind több kukorica azonnali elvetésével igyekeznek mérsékelni a két aratást is lehetővé tévő régiókan.

A kukoricatermelés az utóbbi évtizedekben exponenciálisan nőtt Brazíiában, a 2018/19-es szezon eredménye háromszorosan múlta felül a 20 évvel ezelőttit. A kukorica legutóbbi termésátlaga (5,77 t/ha) pedig több mint a duplája az 1998/99-i évinek.

A növekedés elsősorban a másodvetésű kukorica térhódításával és hozamainak emelkedésével függ össze. Ahogy nő a fővetésű, nagy termőképességű szója jelentőssége, úgy csökken a fővetésű kukoricáé, viszont emelkedik a szója után elvethető változatoké. Ezek kitűnően hasznosítják a pillangós növény által hátrahagyott nitrogénmennyiséget, ami csökkenti a műtrágyázás költségeit is a másodvetésben.

A szafrina olyannyira népszerű lett Brazíia két aratást is lehetővé tévő régióiban, hogy ma már a brazil kukoricatermés 3/4-ét ez teszi ki.

A kukorica idei magas ára a gyenge amerikai terméskilátások és a vámháború együttes eredményeként alakult ki. Csakhogy ami jó a növénytermesztőnek, az rossz az állattartónak. Brazíliában a baromfi- és a sertéstartás is erős szektornak számít. Kína az ottani sertéspestisjárvány miatt most nagy mennyiségben igényli a brazil állati fehérjét (és szóját), de az állattartók hiába dörzsölték a markukat a kitűnő lehetőség láttán, a profitjukat alaposan megtépázza a magas takarmányköltség.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvényen szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Brazília sajátos belső problémája a rossz infrastrúra: a szafrina legjelentősebb termőkörzetei távol esnek az állattartás legfontosabb régióitól, miközben az áruszállítás lassú és a kaminos sztrájkok nyomán egyre költségesebb is. Újabb trend az ország életében, hogy a cukornád mellett egyre nagyobb a kukoricából nyert bioetanol mennyisége is. A kukorica belső felhasználása a 2019/20-as gazdasági évben már 69,5 millió tonnát érhet el. Így némi áthúzódó készlettel együtt 33 millió tonna tengeri kerülhet a külpiacokra ebben a szezonban - enyhén csökkenhet is tavalyhoz képest.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?