Rekordközeli kukoricatermés jöhet Amerikában

Rekordközeli kukoricatermés jöhet Amerikában

agrarszektor.hu
Elemzők és gazdálkodók szerint a valaha volt második legnagyobb kukoricatermés lehet idén a betakarítást követően az Egyesült Államokban. Mindez annak is köszönhető, hogy a júliusi esőzések átsegítették a termést a kritikus fejlődési fázison, ellensúlyozva a szezon eleji szárazságot és a forró nyári hőmérsékletet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Rekordközeli kukoricatermést várnak idén Amerikában a termelők és az elemzők is, és jól is jönne az Egyesült Államoknak, ha növelni tudná a hazai készleteket, csökken ugyanis a kereslet - és így az export is - az amerikai kukorica iránt, aminek a hatalmas brazíl kukoricatermés az oka. Jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy  várhatóan megelőzi az Egyesült Államokat Brazília, és a világ legnagyobb kukoricaszállítója lehet - írja a Reuters.

Júliusban 18 százalékkal csökkent a kukorica ára a június végi csúcshoz képest Amerikában, az egyre javuló termőhelyi feltételek ugyanis nagyban befolyásolták a piacon, ráadásul a szezon eleji aszálykárok sem voltak olyan súlyosak, mint amire számítani lehetett. Ehhez hozzájárult az is, hogy az amerikai kukorica 90 százaléka géntechnológiával módosított. 

A vetőmagban alkalmazott technológiával a kukorica sokkal jobban kitartott, mint azt az emberek várták. Emiatt is úgy gondolom, hogy összességében valószínűleg tisztességes vagy jó termésünk lesz

- mondta Drew DeSutter, aki a családjával mintegy 4000 hektáron gazdálkodik Illinois nyugati részén.

Elemzők arra számítanak, hogy az amerikai kormány pénteken esedékes havi jelentésében 384,44 millió tonnára csökkenti a hazai kukoricatermelésre vonatkozó idei előrejelzését a júliusban becsült rekordmagas, 389,14 millió tonnáról. Ha ez valóban így lesz, akkor minden idők második legnagyobb kukoricatermése várható Amerikában a 2016-os 384,47 millió tonna után. Az átlagos terméshozamot hektáronként 11 tonnára becsülték az idén, ami minden idők negyedik legnagyobbja lenne.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által a heti jelentésekben jónak vagy kiválónak minősített kukorica aránya 4 százalékponttal emelkedett júliusban, amikor a termés nagy része a középnyugati termő államokban a terméshozamot meghatározó beporzási szakaszon túl volt. Az előző 30 évben mindössze hat alkalommal emelkedett júliusban a kukoricatermés minősítése a jó és kiváló közé. Ugyanakkor a gazdák és a elemzők szerint a korai szárazság még mindig okoz némi terméscsökkenést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?