Öröm az ürömben: a franciáknak rossz lett az idei szőlőtermés

agrarszektor.hu
Európa még mindig a tavalyi rekordévről áthúzódó borkészletekkel küzd, miközben elkezdődött az idei szüret is. A legtöbb országban a mostani mennyiségre sem lehet panasz, a franciákra azonban rájárt a rúd: fagy, aszály, hőhullám, bozóttüzek, majd jégverés érte a szőlőterületek egy részét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idén a tavalyinál várhatóan 12 százalékkal kevesebb bort készíthetnek a franciák. A mezőgazdasági minisztérium becslése szerint csupán 43,4 millió hektoliterre számíthatnak szemben a tavalyi 49,4 millió hektoliterrel. A prognosztizált mennyiség mintegy négy százalékkal lenne az elmúlt öt év átlagmennyisége alat - írja a blog.syngenta.hu. Magyarország számára mindez azért érdekes, mert Franciország az EU harmadik legnagyobb bortermelője, jelentősen befolyásolja az európai kínálaot. A sorrend egész pontosan ez az Eurostat adatai szerint: Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Portugália, Németország és Magyarország.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most az Agrárszektor Konferenciára!

Franciaország nagy részét idén tavasszal fagy sújtotta, ami elpusztította a fiatal szőlőfürtöket, vagy megállította a növekedést, különösen a nyugati borvidékeken. Ezután következtek a 40 fok fölötti hőhullámok, sőt, Dél-Franciaországban a bozóttüzek néhány szőlőt is megsemmisítettek. Az európai és az amerikai kutatók később megállapították, hogy világszerte az idei július volt a valaha mért legforróbb hónap. A mezőgazdasági minisztérium szerint az augusztus elején lehullott esők némiképp mérsékelték a veszteségeket, bár a jégeső számos szőlőültetvényen komoly károkat okozott a Beaujolais régióban, amely híres fiatal "nouveau" borairól.

Hazánkban idén zöldszüretet kellett végezni a kisebb, állandó felvásárlóval nem rendelkező szőlészetekben, mivel a pincékben még mindig jelentős mennyiségű a tavalyi rekordévről áthúzódó bormennyiség. Utóbbit krízislepárlással csökkentik éppen ezekben a hetekben. A témával többször is foglalkozott az agrárszektor.hu:

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06