2020. február 23. vasárnap Alfréd

Hírek - Agrárpénzek

Itt a krízislepárlási rendelet - 16 nap maradt a jelentkezésre!

Szeptember 19-ig lehet jelezni, ha a lepárlóüzem részt akar venni a krízislepárlásban. Fontos, hogy a lepárolt alkohol az előző évek szüreteiből származzon, ne a mostaniból. A támogatás mértéke 60 Ft/l. A támogatás december 31-ig megérkezik a lepárló számlájára.
 
 

Ahogy azt pár napja beharangoztuk, a Kincstár meghirdette a krízislepárlási intézkedést. Ennek keretében legfeljebb 100.000 hektoliter borászati termék lepárlására vonatkozó bejelentést fogad be.

A krízislepárlási támogatás mértéke 60 Ft/liter, a  Kincstár a támogatást 2019. december 31-ig fizeti ki. A lepárlóüzemnek nyilatkozatban vállalnia kell többek között, hogy az átvett borászati termékért

 • legalább literenként legalább nettó 60 forintot ad, és ezt az átvétel napját követő 70 napon belül megfizeti;
 • az átvett mennyiséget december 15-ig lepárolja,
 • a krízislepárlással előállított nyersalkoholt kizárólag ipari felhasználásra értékesíti és elkülönítetten tárolja.

A krízislepárlási intézkedésben csak olyan borászati terméket lehet lepárlóüzembe beszállítani,

 • a) amelynek beszállítását az a bortermelő végzi vagy végezteti, aki a borászati termék származási bizonyítványán szerepel, és
 • b) ez a származási bizonyítvány kizárólag a 2015–2018-as szüreti évekből származó szőlőre vonatkozik .

Figyelem, a krízislepárlási intézkedésben történő részvételi szándékot a rendelet hatályba lépésétől (szeptember 4.) számított 15 napon belül jelezni kell. Azaz szeptember 19. a végső határidő. A Kincstár az intézkedésben való részvételi szándékot a bejelentések beérkezésének sorrendjében fogadja be. Ezután a Kincstár 10 napon belül értesíti a bejelentő lepárlóüzemet a befogadható mennyiségről, majd a lepárlóüzemnek 5 napon belül jeleznie kell, hogy továbbra is részt kíván-e venni a krízislepárlásban. A nyilatkozat hiánya a részvétel visszautasításának minősül!

A Kincstár a rendelet hatályba lépésének napjától számított 30 napon belül (október 4-ig) közleményt tesz közzé a nyilvántartásba vett lepárlóüzemekről és a lepárolni kívánt borászati termék mennyiségéről.

A rendelet itt olvasható el.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu