2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Nem kérnek ebből a támogatásból a magyar szőlőtermelők: rengeteg pénz maradt bent

Nem kérnek ebből a támogatásból a magyar szőlőtermelők: rengeteg pénz maradt bent

agrarszektor.hu
Habár a szőlőtermelőlnek idén is lehetőségük volt arra, hogy éljenek a zöldszüret lehetőségével, az eddigi adatok azt mutatják, hogy a tavalyinál kisebb területen döntöttek a fürtök megsemmisítéséről az érintettek. Az agrártárca szerint az 5,1 milliárd forintos támogatási keret ötödét nem használták fel a gazdák. Míg tavaly a túlkínálat, idén a koronavírus-járvány miatti piaci helyzet indokolta az intézkedést.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az előzetesen becsültnél kevesebb termelő élt az idén a zöldszüret lehetőségével - írja a Magyar Nemzet. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint ebben az évben összesen 2894,7 hektáron döntöttek a fürtök megsemmisítéséről a gazdálkodók, ami az ország borszőlő-termőterületének 4,6 százalékát jelenti. A tárca kiemelte, a gazdálkodók nem használják ki a kompenzációra rendelkezésre álló 5,1 milliárd forintot, a jelenlegi becslések szerint megközelítőleg négymilliárd forintnyi támogatási igény beérkezése várható. Ennek alapján átlagosan mintegy 940 ezer forint dotációt kaphatnak a termelők hektáronként a zöldszüretelt terület átlagos hozamának függvényében. A zöldszüret lehetőségét az idén második alkalommal engedélyezte az Euró­pai Bizottság. Tavaly a jelentős bor­piaci túlkínálat, az idén pedig a koronavírus-járvány miatt a pincékben rekedt mennyiségek indokolták a döntést. A cél ugyanis az, hogy a szüreti időszakot ne árnyékolják be piaci feszültségek.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!
Forrás: MTI fotó: Szigetváry Zsolt

A zöldszüret mellett Brüsszel a krízislepárlás támogatását is lehetővé tette. Ez az intézkedés a pincékben lévő, jellemzően silányabb minőségű borok kisöprését hivatott elősegíteni. A krízislepárlásra 2,5 milliárd forintos keretösszeggel, mintegy 250 ezer hektoliter borra igényelhető támogatás ebben az évben. A tárca szerint a lépés valós megoldást jelenthet azoknak a bortermelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek a koronavírus-járvány okozta helyzet következtében. A támogatást 2020. július elseje és szeptember 25-e között igényelhetik az érintett borászatok. Az intézkedés keretében két lepárlóüzembe is beszállíthatják a termelők a krízislepárlásra szánt boraikat: a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt.-be, valamint a kunfehértói Arany Kapu Borászati Melléktermék Feldolgozó Zrt.-be. A két lepárló folyamatosan veszi át a termelőktől a borászati termékeket. Azt, hogy végül mennyi bort dolgoznak fel az üzemek, a minisztérium szerint egyelőre korai lenne megbecsülni, a tényleges mennyiségre az intézkedés lezárása után derül majd fény.

A fent említett két borpiaci intézkedésen túl az agrártárca a következő három évben jelentős összeggel támogatja a magyar borok népszerűsítésére az EU határain belül és a harmadik országok piacain. A több milliárd forintból - európai uniós források felhasználásával - megvalósuló programon felül a kormány a gazdaságvédelmi alapból 25 milliárd forintnyi többletforrást biztosított az agrártárca számára a mezőgazdasági termelők, termelői szervezetek és élelmiszeripari vállalkozások részére a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére. Ebből a szőlő-bor ágazat 1,8 milliárd forintra pályázhat. A támogatást azok vehetik igénybe, akik a saját megtermelt szőlőjükből készítik a bort, illetve vállalják, hogy az idén korlátozzák az adott ültetvény hozamát. Fontos kitétel az is, hogy a borok legalább húsz százalékát közvetlenül a fogyasztóknak, vagy a vendéglátásban értékesítik. A támogatás mértéke hektáronként 120-600 ezer forint az említett két értékesítési csatorna összesített arányának megfelelően.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31