Átmeneti támogatást kapnak a magyar bortermelők: így lehet igényelni

Átmeneti támogatást kapnak a magyar bortermelők: így lehet igényelni

agrarszektor.hu
2021. október 18-26. között nyújthatják be igényüket átmeneti támogatásra a HORECA szektorban és a borturizmusban érintett bortermelők a 35/2021. (X. 12.) AM rendelet és a 83/2020 (VIII.3.) Kincstári közlemény alapján.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A HORECA szektorban és a borturizmusban érintett bortermelők részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételének részletes feltételeiről szóló 35/2021. (X. 12.) AM rendelet alapján egyszeri, vissza nem térítendő, átmeneti támogatást igényelhet a bortermelést végző vállalkozás a rendelkezésre álló támogatási keret összegéig, vagyis 1,5 milliárd forintig - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Támogatási kérelmet az a bortermelő vállalkozás nyújthat be, amely az átmeneti támogatások általános feltételein túl:

 • vállalja, hogy a bortermelő tevékenységét legalább 2021. december 31-éig fenntartja,
 • kisüzemi bortermelő kérelmező kivételével rendelkezik az üzemeltetési hely tekintetében adóraktári engedéllyel vagy egyszerűsített adóraktári engedéllyel;
 • nyilatkozik arról, hogy:
 • a 2018/2019. vagy a 2019/2020. borpiaci évet választja referenciaévként;
 • hogy az átmeneti támogatási kérelem benyújtásának éve, valamint az azt megelőző öt év tekintetében a borászati hatóság a borászati üzemet nem zárta be, vagy működését nem függesztette fel,
 • a referencia évben HORECA szervezet részére, légi személyszállítást végző személy részére, nemzetközi repülőtér területén működő kiskereskedelmi egység részére, illetve közvetlenül a fogyasztók részére, valamint a Magyarország területén kiszerelt, külpiaci HORECA szervezet részére értékesített borászati termékek mennyiségéről és a referencia évben értékesített teljes borászati termék mennyiségéről (hektoliterben kifejezve két tizedesjegy pontossággal a matematikai kerekítés szabályait alkalmazva).
 • a 2018/2019-2020/2021 borpiaci évek átlagában a bor előállításához felhasznált szőlő mennyiségének több, mint 50%-át a szőlőtermelő termelte meg, és
 • a referencia évben az általa előállított termék legalább 20%-át HORECA szervezet részére, légi személyszállítást végző személy részére, nemzetközi repülőtér területén működő kiskereskedelmi egység részére, illetve közvetlenül a fogyasztó részére, valamint a Magyarország területén kiszerelt, külpiaci HORECA szervezet részére értékesítette.

A támogatás alapja és mértéke

A támogatás alapja: a támogatható terület nagysága:

 • amelyre valamennyi szőlőtermelő beleegyező nyilatkozatot tett arra vonatkozóan, hogy az a támogatás alapjául szolgálhat.
 • amelynek terméséről a szőlőtermelő a 2020/2021 borpiaci évben szüreti jelentést nyújtott be, és
 • amelynek teljes terméséből a kérelmező a 2020/2021. borpiaci évben bort állított elő.

A támogatható terület nagyságára vonatkozó igazolást (négy tizedes pontossággal) a gazdasági aktát vezető hegybíró a kérelmező 2021. október 13-a és 2021. október 26-a között benyújtott kérelmére 2021. október 13-a és 2021. október 26-a között állítja ki. A maximálisan támogatható terület nagysága: egy kérelmező legfeljebb 30 hektár támogatható terület után nyújthat be támogatási kérelmet.

Támogatás mértéke: Az egy hektár területre jutó támogatás összege a kérelmező által a referencia évben HORECA szervezet részére, légi személyszállítást végző személy részére, nemzetközi repülőtér területén működő kiskereskedelmi egység részére, valamint a Magyarország területén kiszerelt, külpiaci HORECA szervezet részére, illetve közvetlenül a fogyasztó részére értékesített borászati termékek mennyiségének és a referencia évben értékesített teljes borászati termék mennyiségének hányadosa 450 000 forinttal szorozva.

A támogatási kérelem benyújtása

A támogatási kérelmet csak elektronikusan, a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül, ügyfélkapus azonosítást (bejelentkezést) követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen keresztül kell benyújtani a Kincstár által erre a célra kialakított elektronikus űrlapon 2021. október 18. 00:00:00 és 2021. október 26. 23:59:59 között az Elektronikus kérelemkezelés/Válságkezelő Program Átmeneti Támogatások/Válságkezelő Program - HORECA borturizmus átmeneti támogatás menüponton keresztül tölthető ki és nyújtható be. A támogatási kérelembenyújtásra vonatkozóan a Kincstár nem rendszeresít papír alapú nyomtatványokat. A nem elektronikus úton benyújtott támogatási kérelmet a Kincstár visszautasítja, az egyéb nem elektronikus úton benyújtott dokumentumot a döntés meghozatalánál nem veszik figyelembe. Egy kérelmező kizárólag egy támogatási kérelmet nyújthat be. A támogatási kérelemhez csatolni kell a támogatható terület hektárban négy tizedesjegy pontossággal kifejezett nagyságára vonatkozó hegybírói igazolás másolatát. Az elektronikus benyújtás feltétele, hogy a kérelmet benyújtó személy (ügyfél/elsődleges képviselő/meghatalmazottja/kamarai meghatalmazottja) rendelkezzen 6 ügyfélkapus hozzáféréssel. Ügyfélkapus hozzáféréssel kizárólag természetes személyek rendelkezhetnek, így az elektronikus kérelemkitöltő felületen történő kérelembenyújtás során a nem természetes személyek (pl.: gazdálkodó szervezetek) elsődleges képviselő vagy meghatalmazott útján járhatnak el.

A fentiek alapján a kérelem benyújtási módjai

 • természetes személy ügyfél esetén, amennyiben rendelkezik ügyfélkapus hozzáféréssel, akkor az ügyfélkapuján keresztül saját nevében,
 • nem természetes személy ügyfél esetén elsődleges képviselője útján,
 • természetes személy / nem természetes személy ügyfél esetén meghatalmazott útján ügyfélkapus beazonosítással történő benyújtás,
 • természetes személy / nem természetes személy ügyfél esetén kamarai meghatalmazott útján ügyfélkapus beazonosítással történő benyújtás.
 • Az átmeneti támogatási kérelem módosítására a benyújtását követő három napon belül, de legkésőbb a benyújtási határidő végéig, azaz 2021. október 26-án 23:59:59-ig van lehetőség.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?