Átmeneti támogatást kapnak a magyar bortermelők: így lehet igényelni

Átmeneti támogatást kapnak a magyar bortermelők: így lehet igényelni

agrarszektor.hu
2021. október 18-26. között nyújthatják be igényüket átmeneti támogatásra a HORECA szektorban és a borturizmusban érintett bortermelők a 35/2021. (X. 12.) AM rendelet és a 83/2020 (VIII.3.) Kincstári közlemény alapján.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A HORECA szektorban és a borturizmusban érintett bortermelők részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételének részletes feltételeiről szóló 35/2021. (X. 12.) AM rendelet alapján egyszeri, vissza nem térítendő, átmeneti támogatást igényelhet a bortermelést végző vállalkozás a rendelkezésre álló támogatási keret összegéig, vagyis 1,5 milliárd forintig - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Támogatási kérelmet az a bortermelő vállalkozás nyújthat be, amely az átmeneti támogatások általános feltételein túl:

  • vállalja, hogy a bortermelő tevékenységét legalább 2021. december 31-éig fenntartja,
  • kisüzemi bortermelő kérelmező kivételével rendelkezik az üzemeltetési hely tekintetében adóraktári engedéllyel vagy egyszerűsített adóraktári engedéllyel;
  • nyilatkozik arról, hogy:
  • a 2018/2019. vagy a 2019/2020. borpiaci évet választja referenciaévként;
  • hogy az átmeneti támogatási kérelem benyújtásának éve, valamint az azt megelőző öt év tekintetében a borászati hatóság a borászati üzemet nem zárta be, vagy működését nem függesztette fel,
  • a referencia évben HORECA szervezet részére, légi személyszállítást végző személy részére, nemzetközi repülőtér területén működő kiskereskedelmi egység részére, illetve közvetlenül a fogyasztók részére, valamint a Magyarország területén kiszerelt, külpiaci HORECA szervezet részére értékesített borászati termékek mennyiségéről és a referencia évben értékesített teljes borászati termék mennyiségéről (hektoliterben kifejezve két tizedesjegy pontossággal a matematikai kerekítés szabályait alkalmazva).
  • a 2018/2019-2020/2021 borpiaci évek átlagában a bor előállításához felhasznált szőlő mennyiségének több, mint 50%-át a szőlőtermelő termelte meg, és
  • a referencia évben az általa előállított termék legalább 20%-át HORECA szervezet részére, légi személyszállítást végző személy részére, nemzetközi repülőtér területén működő kiskereskedelmi egység részére, illetve közvetlenül a fogyasztó részére, valamint a Magyarország területén kiszerelt, külpiaci HORECA szervezet részére értékesítette.

A támogatás alapja és mértéke

A támogatás alapja: a támogatható terület nagysága:

  • amelyre valamennyi szőlőtermelő beleegyező nyilatkozatot tett arra vonatkozóan, hogy az a támogatás alapjául szolgálhat.
  • amelynek terméséről a szőlőtermelő a 2020/2021 borpiaci évben szüreti jelentést nyújtott be, és
  • amelynek teljes terméséből a kérelmező a 2020/2021. borpiaci évben bort állított elő.

A támogatható terület nagyságára vonatkozó igazolást (négy tizedes pontossággal) a gazdasági aktát vezető hegybíró a kérelmező 2021. október 13-a és 2021. október 26-a között benyújtott kérelmére 2021. október 13-a és 2021. október 26-a között állítja ki. A maximálisan támogatható terület nagysága: egy kérelmező legfeljebb 30 hektár támogatható terület után nyújthat be támogatási kérelmet.

Támogatás mértéke: Az egy hektár területre jutó támogatás összege a kérelmező által a referencia évben HORECA szervezet részére, légi személyszállítást végző személy részére, nemzetközi repülőtér területén működő kiskereskedelmi egység részére, valamint a Magyarország területén kiszerelt, külpiaci HORECA szervezet részére, illetve közvetlenül a fogyasztó részére értékesített borászati termékek mennyiségének és a referencia évben értékesített teljes borászati termék mennyiségének hányadosa 450 000 forinttal szorozva.

A támogatási kérelem benyújtása

A támogatási kérelmet csak elektronikusan, a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül, ügyfélkapus azonosítást (bejelentkezést) követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen keresztül kell benyújtani a Kincstár által erre a célra kialakított elektronikus űrlapon 2021. október 18. 00:00:00 és 2021. október 26. 23:59:59 között az Elektronikus kérelemkezelés/Válságkezelő Program Átmeneti Támogatások/Válságkezelő Program - HORECA borturizmus átmeneti támogatás menüponton keresztül tölthető ki és nyújtható be. A támogatási kérelembenyújtásra vonatkozóan a Kincstár nem rendszeresít papír alapú nyomtatványokat. A nem elektronikus úton benyújtott támogatási kérelmet a Kincstár visszautasítja, az egyéb nem elektronikus úton benyújtott dokumentumot a döntés meghozatalánál nem veszik figyelembe. Egy kérelmező kizárólag egy támogatási kérelmet nyújthat be. A támogatási kérelemhez csatolni kell a támogatható terület hektárban négy tizedesjegy pontossággal kifejezett nagyságára vonatkozó hegybírói igazolás másolatát. Az elektronikus benyújtás feltétele, hogy a kérelmet benyújtó személy (ügyfél/elsődleges képviselő/meghatalmazottja/kamarai meghatalmazottja) rendelkezzen 6 ügyfélkapus hozzáféréssel. Ügyfélkapus hozzáféréssel kizárólag természetes személyek rendelkezhetnek, így az elektronikus kérelemkitöltő felületen történő kérelembenyújtás során a nem természetes személyek (pl.: gazdálkodó szervezetek) elsődleges képviselő vagy meghatalmazott útján járhatnak el.

A fentiek alapján a kérelem benyújtási módjai

  • természetes személy ügyfél esetén, amennyiben rendelkezik ügyfélkapus hozzáféréssel, akkor az ügyfélkapuján keresztül saját nevében,
  • nem természetes személy ügyfél esetén elsődleges képviselője útján,
  • természetes személy / nem természetes személy ügyfél esetén meghatalmazott útján ügyfélkapus beazonosítással történő benyújtás,
  • természetes személy / nem természetes személy ügyfél esetén kamarai meghatalmazott útján ügyfélkapus beazonosítással történő benyújtás.
  • Az átmeneti támogatási kérelem módosítására a benyújtását követő három napon belül, de legkésőbb a benyújtási határidő végéig, azaz 2021. október 26-án 23:59:59-ig van lehetőség.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?