Komoly bajban a borászok: heteket csúszik idén a szüret Villányban

Komoly bajban a borászok: heteket csúszik idén a szüret Villányban

agrarszektor.hu
Most már biztosan csúszik a szüret Villányban az időjárás miatt: a tavaszi hideg nem tett jót a hajtásoknak. Minden évben az Irsai szőlőfajtát szüretelik először, azonban az még nem érett meg a leszedéshez.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Szende Gábor, a Szende Pincészet borásza szerint az elmúlt években ilyenkor már készülődtek az első szüretre, de ez most két-három hetet késik majd. A borász az időjárást okolja a csúszásért - derül ki az ATV riportjából. Elárulta, hogy az elején nagyon hideg volt, és nehezen indultak meg a hajtások. Úgy gondolták, a nagy meleg majd behozza a késést, de most úgy néz ki, hogy nem.

EZ IS ÉRDEKELHET

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a vörös fajták szüretelése is késni fog-e. Zalában is az időjárás okozott gondot, most az esőt várják a borászok. Császár Katalin, a Cezar Winery ügyvezető igazgatója úgy véli, az idei nem lesz jobb, mint a tavalyi volt. 

Egyelőre úgy látjuk, ugyanott tartunk a termés minőségében

 - fogalmazott.

Elsőként próbaszürettel kezdenek majd a borászatok, a mintából kipréselt szőlőlében cukor- és savtartalmat, valamint a Ph-értékét mérik. Amennyiben ezek az értékek megfelelőek, elindulhat a nagyüzemi szüret.

 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?