2023. június 2. péntek Kármen, Anita

Komoly bajban a borászok: heteket csúszik idén a szüret Villányban

agrarszektor.hu
Most már biztosan csúszik a szüret Villányban az időjárás miatt: a tavaszi hideg nem tett jót a hajtásoknak. Minden évben az Irsai szőlőfajtát szüretelik először, azonban az még nem érett meg a leszedéshez.

Szende Gábor, a Szende Pincészet borásza szerint az elmúlt években ilyenkor már készülődtek az első szüretre, de ez most két-három hetet késik majd. A borász az időjárást okolja a csúszásért - derül ki az ATV riportjából. Elárulta, hogy az elején nagyon hideg volt, és nehezen indultak meg a hajtások. Úgy gondolták, a nagy meleg majd behozza a késést, de most úgy néz ki, hogy nem.

EZ IS ÉRDEKELHET

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a vörös fajták szüretelése is késni fog-e. Zalában is az időjárás okozott gondot, most az esőt várják a borászok. Császár Katalin, a Cezar Winery ügyvezető igazgatója úgy véli, az idei nem lesz jobb, mint a tavalyi volt. 

Egyelőre úgy látjuk, ugyanott tartunk a termés minőségében

 - fogalmazott.

Elsőként próbaszürettel kezdenek majd a borászatok, a mintából kipréselt szőlőlében cukor- és savtartalmat, valamint a Ph-értékét mérik. Amennyiben ezek az értékek megfelelőek, elindulhat a nagyüzemi szüret.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?