2022. május 20. péntek Bernát, Felícia

Hírek - Élelmiszer

Óriási siker: magyar bor került a világ legjobbjai közé

Egyetlen magyar bor kapott két aranyat is idén a világ legbefolyásosabb és legszigorúbban bírált borversenyén. A mádi Juliet Victor borászat 2017-es 6 Puttonyos Tokaji Aszúja lenyűgözte a londoni International Wine Challenge zsűrijét, 15 ezer tétel közül került a legjobbak közé.
 
 

Különféle termőtalajok találkozásából keletkezett, kivételesen gazdag terroir – ez jellemzi a Tokaji borvidék területén található mádi birtokot. Az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított területen találjuk a Váradi család birtokát, a Juliet Victor borászatot. A nagy múltú termőterületen csúcstechnológiával előállított borokat készítenek, palackoznak elegáns, száraz fehérbort és egyedülálló édes desszertbort.

A borászat tulajdonosa, Váradi József úgy fogalmazott, hogy a Juliet Victor az ő eszköze arra, hogy visszaadjon valamit a világnak. A barátaikkal azt szokták mondani, az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz borokat igyon az ember. A szakember hiszi, hogy a Tokaji borvidék, különösen Mád képes a világszínvonalú borkészítésre.

A pincészet idén tavasszal sikerrel szerepelt a világ legbefolyásosabb és legszigorúbban bírált borversenyén, az International Wine Challenge-n. A zsűriben helyet foglalnak a nemzetközi boripar elismert szakértői, kereskedelmi döntéshozói és influenszerei, hogy évről évre megtalálják a versenyen képviselt 52 bortermelő ország 15 ezer tételéből a legjobbakat.

A Juliet Victor borai közül idén tavasszal hármat is díjaztak, két furmintot (Betsek Furmint 2018 és Bomboly Furmint 2018), illetve a 2017-es 6 Puttonyos Tokaji Aszút, ami kategóriájában Gold elismerést kapott. Az aranyéremmel kitüntetett borokat a zsűri újrakóstolja, majd kiválasztja közülük a nagydíjat érdemlő legjobbat – ezt a Gold Trophy-díjat kapta idén egyedüli magyar borként a már említett aszú.

Az aszút e héten a Decanter Wine Challange-en is díjazták: a bor Platina minősítést kapott, továbbá Bomboly és Király Furmint tételek aranyérmet, Betsek Furmint bor pedig bronzérmet nyert. A nevesszakportál méltatta a 6 Puttonyos Tokaji Aszú intenzív, texturált és összetett (fűszeres, narancsos, lonc és azálea jegyek) ízvilágát, édes, ám mégis finom savasságát.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!