Pásztortáska

A pásztortáska egyéves, esetleg áttelelő, parlagokon, útszéleken gyakori növény. Egész nyáron virágzik, de legnagyobb tömegben áprilisban és májusban fordul figyelhető meg.

A pásztortáska jellemzői

A pásztortáska főgyökere orsó alakú, hajtásrendszere 20-40 centiméteres. Elsőként tőrózsája fejlődik, osztott vagy szeldelt, nagyon változatos, különböző mértékben tagolt levelekkel. A később kialakuló, hosszú szártagú dudvaszáron a levelek szórt állásúak, lándzsásak, nyilas vállal szárölelők. Virágzata sátorozó, a virágok fehér szirmúak, a termőből pedig szíves vagy fordított háromszögletű becőketermés alakul ki.

A pásztortáska felhasználása és gyógyhatása

A pásztortáska ismert vérzéscsillapító hatása, gyulladáscsökkentő és vizelethajtó tulajdonsága is. Flavonoidokat, egy vérzéscsillapító peptidet, kálium- és kalciumsókat, kolint, tiramint tartalmaz, valamint magvai, levelei és gyökere egyaránt ehetőek, Kínában például élelmezési céllal termesztik, a „hirtelensütött pásztortáska-levelek” helyi ínyencségnek számítanak. A pásztortáska a népi gyógyászatban magas szaponin és flavonoid tartalma miatt évszázadok óta használatos izomfájdalmak enyhítésére, vérző sebekre, különféle ekcémás tünetek kezelésére bőrápolási céllal. Alkoholos kivonatát külsőleg ajánlják használni, teája javítja a keringést, értisztító hatású.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon