Pásztortáska

A pásztortáska egyéves, esetleg áttelelő, parlagokon, útszéleken gyakori növény. Egész nyáron virágzik, de legnagyobb tömegben áprilisban és májusban fordul figyelhető meg.

A pásztortáska jellemzői

A pásztortáska főgyökere orsó alakú, hajtásrendszere 20-40 centiméteres. Elsőként tőrózsája fejlődik, osztott vagy szeldelt, nagyon változatos, különböző mértékben tagolt levelekkel. A később kialakuló, hosszú szártagú dudvaszáron a levelek szórt állásúak, lándzsásak, nyilas vállal szárölelők. Virágzata sátorozó, a virágok fehér szirmúak, a termőből pedig szíves vagy fordított háromszögletű becőketermés alakul ki.

A pásztortáska felhasználása és gyógyhatása

A pásztortáska ismert vérzéscsillapító hatása, gyulladáscsökkentő és vizelethajtó tulajdonsága is. Flavonoidokat, egy vérzéscsillapító peptidet, kálium- és kalciumsókat, kolint, tiramint tartalmaz, valamint magvai, levelei és gyökere egyaránt ehetőek, Kínában például élelmezési céllal termesztik, a „hirtelensütött pásztortáska-levelek” helyi ínyencségnek számítanak. A pásztortáska a népi gyógyászatban magas szaponin és flavonoid tartalma miatt évszázadok óta használatos izomfájdalmak enyhítésére, vérző sebekre, különféle ekcémás tünetek kezelésére bőrápolási céllal. Alkoholos kivonatát külsőleg ajánlják használni, teája javítja a keringést, értisztító hatású.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán