Robbanás előtti állapot: megint tarolhat a rettegett vírus a földeken

agrarszektor.hu
Mivel továbbra sem esett az eső, a talajok teljesen kiszáradtak, a még kint lévő növényeken napközben a lankadás jelei mutatkoznak. Az országos nedvességhiány alól csupán a Dunántúl déli része volt kivétel, ahová bőségesen jutott a csapadékból. A kukorica betakarítását semmi sem gátolta, ezért novemberre már alig maradt aratnivaló. A kalászos vetések azonban szenvednek a vízhiánytól és a kártevőktől.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az őszi kalászos gabonák közül az árpa fejlettsége jónak mondható, a korábbi egyenetlen növekedés már kevésbé látható rajta, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. Most a fő problémát az utána vetett búzák lassú kelése okozza, mert a teljesen kiszáradt talajokon a foltos és hiányos kelés jellemző az ország legtöbb tájegységén. Ha esne még a közeljövőben, az még segítené a búzát a további fejlődésben a tél beállta előtt, bár gyakori eset, hogy a téli hótakaró alatt kel ki a kenyérnekvaló. De az lenne az ideális, ha még az ősz folyamán bekövetkezne a búza bokrosodása.

A meleg ősz hatására jelentősen nőtt a gabonák levéltetű- és kabóca-fertőzöttsége. A szárnyas levéltetvek mellett már általánosnak mondható a kis levéltetű-kolóniák jelenléte is az árpa- és a búzavetésekben. Ha tovább folytatódik a kártevők számára kedvező időjárás, akkor fel kell készülni a levéltetvekkel és a kabócákkal behurcolt gabonavírusok járványszerű elterjedésére is. Az őszi gabonákon legszembetűnőbben az árpa sárga törpülés vírusa figyelhető meg, de a virológiai tesztek különböző vírusok többféle kombinációját mutatták ki. Jelentős fertőzés esetén, vagyis 10 %-os szint felett, érdemes lehet megfontolni a vírusvektorok elleni védekezés elrendelését.

A levéltetvek általános elterjedése jellemző a repcevetésekre is. Az utóbbi évek kutatásai arra derítettek fényt, hogy a vírusfertőzött repce esetében jelentősnek mondható terméscsökkenéssel kell számolni. A jelenlegi nemesítési irányokban ezért fokozott hangsúllyal szerepel a vírusrezisztencia. Addig is azonban marad a levéltetvek elleni kémiai védekezés. A növényorvosok fotói azt bizonyítják, hogy a nyárias ősz hatására több térségben felerősödött a repce káposztalégy-fertőzöttsége. A beteg növényeket azonban már semmi sem mentheti meg a pusztulástól.

A repcék többsége már elérte a 7-8 leveles állapotot, így már nem halogatható a regulátorozás. Le kell lassítani a további intenzív növekedést, hogy a továbbiakban inkább a gyökérnyak erősödjön.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?