Észnél kell lenni a földeken: inkább a kártevőknek kedvez a szárazabb időjárás

Észnél kell lenni a földeken: inkább a kártevőknek kedvez a szárazabb időjárás

agrarszektor.hu
Szeptember első dekádjában országszerte nyárias időjárás uralkodott. Az időjárási frontok elkerülték a térséget, a nappali hőmérséklet 25-30 Celsius-fokot mutatott, éjszakánként viszont rendszeresen felfrissült a levegő, emiatt bőséges volt a harmatképződés. A rövidtávú előrejelzés továbbra is nyugodt, száraz időt jelez, ami kedvez az őszi betakarítási, talaj előkészítési és vetési munkálatoknak, írta növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Teljes erővel folyik a napraforgó aratása és az azt követő szárzúzási, talaj előkészítési és tápanyag visszapótlási munkálatok. Az augusztus utolsó harmadától jobbára száraz és meleg időjárás kedvezett a napraforgó érési folyamatainak, de nem tudta eltüntetni a kelés óta létező táblán belüli növények közötti növekedésbeli különbségeket, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A deszikkálással megoldódott ugyan az érésben mutatkozó kiegyenlítetlenség, de a termés minőségi mutatóiban látszani fog a különbség. A növényegészségügyi állapot általában az augusztus eleji bőséges csapadék ellenére kedvezően alakult, a szárbetegségek közül idén az alternáriás fertőzés dominált, azt pedig a diaportésmegbetegedés követte. A korábbi évekhez képest most kisebb fertőzést okozott a makrofominás pusztulás, valamint időben megállt a szklerotíniás- és botrítiszes tányérfertőzés.

A kukoricában felgyorsult az érés, a korai fajták teljes érésben, míg a későbbiek viaszérésben vannak. A nyári igen erősnek mondható gyapottok-bagolylepke-rajzás miatt az ország főbb kukorica termesztő körzeteiben szinte minden csövet károsítottak a hernyók. A magas populációt a helyben fejlődő és délről bevándorló egyedek utódai együttesen tették ilyen erőssé. Az utolsó esők után hirtelen megjelent a károsított csöveken a csőfuzáriózis tünete. Most a fertőzés a szárazabb időjárás miatt stagnál, de csapadék esetén ismét meglódulhat a fertőzés üteme. Az érés felgyorsulása ellenére még mindig rakja petéit az amerikai kukoricabogár, a zöld leveleken pedig ismét erősödőben van a levéltetű- és a takácsatka-fertőzés.

A déli szójatermesztő körzetekben, a másodvetésű területeken nagy tömegben károsítanak a gyapottok- és a gamma bagolylepke hernyók. A hernyók a bevándorló populációból származnak, és a védekezési tapasztalatok alapján rezisztensnek mutatkoznak az acetamiprid hatóanyag iránt.

Nagy erőkkel folyik az őszi káposztarepce vetése. A vetőágy készítés minősége most jónak mutatkozik, remélhetőleg gyors és kiegyenlített lesz a növények kelése. A még mindig virító repce árvakeléseken nagyon sok a keresztesvirágú- és más földibolha, valamint a repcedarázs, így a vetések rendszeres ellenőrzése most különösen fontos feladat lesz minden repcét termesztő gazdálkodó számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?