Mindent megborított a rengeteg eső: veszélyes kártevők ostromolják a földeket

Mindent megborított a rengeteg eső: veszélyes kártevők ostromolják a földeket

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban tovább folytatódott a viharokkal, felhőszakadással tarkított nyári időjárás. A helyenként bőséges csapadék több helyen jeget is hozott magával, kisebb-nagyobb károkat okozva. A nagyobb felhőszakadások centrumában a korábbi aszályt belvíz váltotta fel, ami a növényzet befulladását idézte elő. Az aratás előtt álló kalászos gabonák sok helyen összekuszálódva fekszenek a felázott talajon. Az ilyen fekvő gabonán a kórokozók, elsősorban a kalászfuzáriózis fertőzésveszélye fokozott mértékben jelentkezik, írta dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kalászfuzáriózis-fertőzés a folyamatos nedvességborítás miatt az álló gabonákon is újabb tünetekkel jelentkezik. A "dunsztos" időjárás kedvez a felületi fertőzés kialakulásának, egyre több a rózsaszínes bevonatú és kifehéredett árpa- és búzakalász, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A tavaszi vetésű kalászosokon a fuzáriózis veszély mellett a gabonalisztharmat és a rozsdabetegségek okoznak gondot. A nyugati, hűvösebb tájegységekben inkább a sárgarozsda, másutt pedig a vörösrozsda fertőz a leveleken. A betegségek elterjedése most még nem magas, de az időjárási körülmények megkövetelik a fungicides beavatkozást.

A bőséges csapadék a kukorica látványos fejlődését okozta, a korábbi táblán belüli egyenetlen fejlődés a gyors növekedés következtében elmúlt, sőt már itt-ott címerező kukoricát is lehet látni. A kukoricamoly és az amerikai kukoricabogár most már nemcsak délen, hanem a nyugati országrészben is károsít, ez utóbbi kártevő lárvái zömmel L1-L3 fejlődési fokozatúak. A gyökerek elrágása miatti növénykidőlés tüneteit még nem lehet látni. A jó nedvesség ellátottság miatt a kukorica most képes pótolni a gyökérveszteséget. Az imágók várható megjelenése július elejére- közepére tehető. A kukorica levelein hámozgatnak a nemrég előjött vetésfehérítő bogár imágók. A kártétel nem fog sokáig tartani, ugyanis hamarosan nyugalmi állapotba vonulnak a környező erdők, fasorok avarjába. A jégveréses és szélkárt szenvedett kukoricán egyre gyakoribb a golyvásüszög-fertőzés tünete. A kórokozó a szélsőséges eseteket leszámítva nem okoz terméskiesést, de a szilázs készítésnél minőségromlást idézhet elő.

A csillagbimbós fejlettségű napraforgón az esőzések hatására kis mértékben csökkent a levéltetű-fertőzés, viszont elindult a mezei- és lucernapoloskák betelepedése a napraforgó táblákba. Egyedszámuk most még alacsony, de a fertőzés tendenciáját érdemes lesz figyelemmel kísérni az elkövetkező napokban. Kórokozók közül a szklerotíniás tőfertőzés mellett az alsó leveleken már gyakori tünetet okoz az alternária, ami képes a szárat is megfertőzni. A napraforgó állományok párás, dunsztos környezete miatt várhatóan a többi szárbetegséget előidéző betegséggel (fóma, makrofomina, diaporte) is számolni kell. Itt az ideje a napraforgó fungicides állománykezelésének.

Szántóföldi növényvédelem szempontjából érdemes lesz odafigyelni néhány bagolylepke fajra, mert a fény- és feromoncsapdák tömegesen fogják a C-betűs, a felkiáltójeles és a gyapottok bagolylepkét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?