Most kell nagyon figyelni a földeken: egymást váltják a károkozók és a kórokozók

Most kell nagyon figyelni a földeken: egymást váltják a károkozók és a kórokozók

agrarszektor.hu
A múlt hét folyamán sorozatban érkeztek a váltakozó időjárási frontok. Az előrejelzések az ország szinte minden megyéjére intenzív esőzéseket, jeget és viharos szelet jósoltak, amiből csak kevés helyen volt értelmezhető mennyiségű eső. A viharokból és csapadékból kimaradt tájegységekben továbbra is az aszály az úr. Ami a júniusi átlaghőmérsékletet illeti, még nem érkezett meg a nyár, éjszakánként lehűl a levegő, de erős harmatképződés csak ott van, ahol az utóbbi napokban esett is. A jégveréssel sújtott térségekben a növényeken keletkezett sebzések gyógyításáról mielőbb gondoskodni kell, írta dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kalászos gabonák közül az őszi árpa a viaszérés stádiumában, az őszi búza pedig a tejes érés végén jár. Ahol jutott csapadék a növényeknek, ott fokozódott a kalászfuzáriózis-fertőzés veszélye, másutt a többi betegséggel együtt ez sem okoz növényvédelmi kezelésre okot adó problémát, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A sárgarozsda erőteljesebben az utóbbi napok esőzései nyomán 10-50%-os levélfertőzöttséget okoz most, de a hőmérséklet felmelegedése miatt járványos méreteket nem ölt. A kalászokon a kórokozó gombák általában csak tüneti szinten fertőznek, még az eddig erőteljes gabona levéltetű szívogatás is alábbhagyott valamelyest.

Az őszi káposztarepce állományok becői folyamatosan fejlődnek, a kórokozók és a kártevők inkább a növények alsó régióiban fertőznek. A szklerotíniás és fómás szárfertőzés mellett a leveleken levéltetveket és lisztharmatot lehet megfigyelni, de a tünetek terjedése most még lassú.

A déli tájegységekben az amerikai kukoricabogár lárvák keléséhez már összegyűlt az effektív hőösszeg, tehát a korábban is fertőzött táblákon érdemes elvégezni a kukorica gyökérvizsgálatot. A kukoricamoly rajzása a nyugati és északi tájegységek kivételével folyamatos, bár nem erőteljes. A néhány darabos napi fénycsapda fogás azonban emelkedő tendenciát jelez. A szárazság sújtotta területeken a körülmények nem kedveznek a talajlakó kártevők fejlődésének, jelentősebb kártételekről eddig nem érkeztek jelzések.

A napraforgó állományok szklerotíniás fertőzöttsége az utóbbi napokban kissé megugrott, még az aszályos körzetekben is. A levéltetű fertőzés most kissé mérséklődött, de nem szűnt meg, így várható, hogy a bimbósodás idejére ismét számolni kell a kártevővel. A növények alsó levelein megjelentek a tripszek és a takácsatkák. A tünetek még nem hatalmasodtak el, de jelzi, hogy számolni kell további kártételekkel.

A burgonya állományok sorzáródása miatt erőteljesen megnőtt a burgonyavész-fertőzés veszélye, ezért most igen fontos a preventív védekezések elvégzése. A másik fontos betegség, az alternáriás levélfoltosság első tünetei már az utóbbi napokban megjelentek. Általában vegyes burgonyabogár fertőzéseket lehet látni, egyszerre van jelen a növényeken bogár, lárva és tojás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?