Veszélyes kártevők támadják a fiatal repcevetéseket: ezek még sok kárt okozhatnak

Veszélyes kártevők támadják a fiatal repcevetéseket: ezek még sok kárt okozhatnak

agrarszektor.hu
Szeptember második hetét a kora őszi nyárias időjárás jellemezte. A térséget nagy ívben elkerülték az időjárási frontok, nappal 27-31 Celsius fok hőmérséklet volt, éjszaka viszont felfrissült a levegő, erős volt a harmatképződés. Csapadék sehol sem esett. A napraforgó betakarítása jó ütemben halad, bár még sok az aratásra váró terület. Megkezdődött a korai érésű hibrid kukoricák aratása is. Az őszi káposztarepcét gyakorlatilag elvetették, sőt az augusztus végi vetések már ki is keltek, írta növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fiatal repcevetésekre kell most koncentrálni az erőket és a figyelmet, mert több fiatalkori kártevő támadja a növényeket. Már a nyár második felében megfigyelhető volt a repce kártevők koncentrálódása az árvakeléseken, ahol tömegesen károsítottak a különféle bolhafajok, és szinte mindenhol szívogatott a repce levéltetű, végül, de nem utolsó sorban pedig a repcedarázs egy teljes nemzedéke is kifejlődött ezeken a területeken, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. Nem meglepő tehát, hogy a kelő vetéseken sorra jelennek meg ezek a károsítók. A nyarat idéző meleg időjárás és a szárazság miatt elemében vannak a keresztesvirágú- és földibolha fajok, melyek már hámozgatják a szikleveles repcét, de ugyanitt szívogatnak az első betelepült szárnyas levéltetű egyedek is. Az első levéltetű kolóniák kialakulására nem kell sokat várni, hiszen a szűznemzéssel szaporodó levéltetveknél ez a folyamat csupán napok kérdése.

Az utóbbi években egyre nagyobb mértékben jelentkező vírusbetegségek terjedése ebben a helyzetben nem fog meglepetésként érinteni egyetlen szakembert sem. Másik sarkalatos probléma, hogy a repcetáblák környezetében már a repcedarazsak imágói is ott röpködnek. Aktivitásuk főként a délutáni, alkonyati órákban feltűnő, keresik az ideális peterakási helyet. A növények fiatal, néhány leveles korában a fentiekben felsorolt kártevők kémiai beavatkozás nélkül érzékeny károkat képesek előidézni. Remélhetőleg minél több rovarölő szerrel csávázott vetőmag került a talajba, így legalább a káposztalegyek lárváitól óvhatjuk meg a kelő repcét. A vetések védelme, illetve a helyes időzítés érdekében már most célszerű kihelyezni a sárgatálakat és a ragacsos fogólapokat a kártevők szignalizálása érdekében.

A hosszúra nyúlt és viszonylag száraz nyárutó kedvez a mezei pocok felszaporodásának. Már a nyár folyamán is jelezték a gradációjukat néhány tájegységben, de másutt is megfigyelhető aktivitásuk. A rágcsáló most még a ruderális területeken és az évelő pillangósokban található, de nemsokára megkezdődik migrációjuk az őszi vetésű növények környezetébe, ott is kezdetben a táblaszegélyekbe. Nem árt már most tudni, hogy mire lehet számítani az ősz és a tél folyamán.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?