Most kell odafigyelni: ezek a kártevők óriási pusztítást végezhetnek a földeken

Most kell odafigyelni: ezek a kártevők óriási pusztítást végezhetnek a földeken

agrarszektor.hu
Augusztus első napjaiban, ha nem is hosszú időre, de eső áztatta a földeket. A korábban learatott területeken az elszóródott magok intenzíven kelnek, ismét kizöldült a határ. Az árvakeléseken, főként a repce után tömegesen táplálkoznak a keresztesvirágúak kártevői. Kalászosok után még kevesebb ugyan a károsító a kikelt növényeken, de csak idő kérdése, hogy azokon is megjelenjenek. Az utolsó csapadékhullám után ismét elő kell venni a talajápoló eszközöket és a talajlazítókat a tarló területek "feketén" tartásához, írta növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ország déli kukoricatermesztő körzeteiben, de másutt is több helyen megkezdődött a gyapottok-bagolylepke hernyók lárvakelése, illetve a kifejlődött kukoricacsövek csúcsain a szemek károsítása, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A gócosan felszaporodott gyapottok-bagolylepke további kártételének erősödése várható más helyeken is, éppen ezért igen fontos a helyi rajzási viszonyok folyamatos figyelése. Az amerikai kukoricabogár táplálkozó imágói a hőség elől védelmet keresve a csuhélevelek védelmében rágják a tejesedő szemeket. Ahol tömeges a jelenlétük, ott jelentős a megrágott szemek aránya, ami a közvetlen kár mellett kaput nyit a korai csőfuzáriózis megjelenésének. A gyapottok-bagolylepke hernyók és a kukoricabogarak együttes kártétele így veszélyes is lehet. Néhány körzetben, és főként vetőmag előállító területeken veszélyes mértékű a takácsatkák létszáma az alsó levélzónában, de védekezés híján folyamatosan fertőződnek a felső levélemeletek is. Kissé csökkent a kukoricamoly lepkék rajzása, de az eddigi fertőzés is jelentősnek látszik országszerte. A fertőzött növények aránya szélsőséges határok között, 10-25% körüli, és a déli és középső tájegységekben magasabb szintű. A hernyók már a csőben és a csőalatti szárrészben károsítanak, tehát fokozódik a szártörés veszélye. A jégveréses táblákon megnőtt a golyvásüszöggel fertőzött kukoricatövek aránya, a fertőzés főként a leveleket érinti, de gyakori az üszkös kukoricacső is.

A napraforgó állományok zöme elérte a "citromérés" állapotot. A virágzás a néhány hőségnap miatt viszonylag gyorsan lezajlott, ennek ellenére a tányérok berakódása jónak mondható. Az érési folyamat előre haladását jelzi, hogy megkezdődött az alsó levelek természetes leszáradása, illetve a benne levő tápanyagok felfelé áramlása. Az esőzések és a párás mikroklíma megnövelte ugyan a primer- és szekunder fehérpenészes rothadással fertőzött tövek arányát, de országos szinten ennek ellenére jónak mondható a növény egészségügyi helyzet. A lombozat és a szár fertőzöttsége az alternária és a diaporte kivételével jelenleg még alacsony, míg az előbbiekből közepes a fertőzés szintje. A lucerna- és mezei poloskák kártétele most alacsony, és már nem várható azok erősödése.

A szakember ismételten felhívta a gazdák figyelmét arra, hogy a vetési bagolylepke rajzása továbbra is domináns a bagolylepke fajok között, tehát fennáll a gyomos tarló területek befertőződésének a veszélye, ami az őszi vetésű növények szempontjából lehet káros, de ugyanilyen fontos a mezei pocok fertőzés alakulásának a figyelemmel kisérése, főként az évelő pillangósokban, a gyepes területeken és ruderáliákon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?