Kartelleztek a növényvédőszer-forgalmazók

Kartelleztek a növényvédőszer-forgalmazók

agrarszektor.hu
A gyanúba keveredett növényvédőszer-forgalmazók közül csak kettő vállalta fel a nyilvánosságot, ezek a legnagyobbaknak közé tartoznak Európában. A nyomozás csaknem egy évtizedet ölel fel, tehát nem az utóbbi évek értékesítési nehézségeit próbáltak ármegállapodásokkal ellensúlyozni a kereskedők.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A német versenyjogi hivatal 2015 óta nyomoz olyan kartellgyanús megállapodások ügyében, amelyek nem kevesebb, mint 13 piaci szereplőt érintenek a növényvédőszer-forgalmazásban. A vizsgálódás egészen a 2000-es évig nyúlik vissza, tehát nem az utóbbi évek értékesítési nehézségeit próbáltak ármegállapodásokkal ellensúlyozni a kereskedők.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az építő- és energiaiparban is tevékeny, a mezőgazdaság minden szegmensében jelenlévő BayWa most megegyezésre jutott és a hatósággal: a bajor konszern kivásárolta magát a kartelleljárásból - írja a topagrar.com. A kereskedő óriáscég 68,6 millió eurót (22,6 milliárd forintot)  fizet, ha eltekintenek az időrabló vizsgálattól. Hogy fizetési kötelezettségét teljesíthesse, néhány részvénytől meg kell válnia a cégnek, ennek ellenére a vezetőség azzal számol, hogy 2019 még mindig jobb üzemi eredményt hozhat, mint 2018.

A további érintett cégek közül csak egy vállalta fel a nyilvánosságot, ez az Agravis Raiffeisen AG, ahol szintén többször is házkutatást tartottak a nyomozók.

A BayWa ellen legutóbb 2018-ban zártak le egy eljárást, ennek során a mezőgépek forgalmi árát vizsgálták kartellgyanú miatt.

Címlapfotó: shutterstock

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?