Megújítanák az üvegházi növénytermesztést: az ágazatnak nagy szüksége lenne rá

Megújítanák az üvegházi növénytermesztést: az ágazatnak nagy szüksége lenne rá

agrarszektor.hu
A projekt célja az, hogy olyan eljárásokat találjanak, amelyek visszafogják az üvegházak szén-dioxid-kibocsátását, és csökkentik a növényvédőszerek és talajjavítók használatát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Wageningeni Egyetem (Wageningen University & Research, WUR) kutatói már megépítették a kibocsátásmentes üvegház demóváltozatát, amelyben zöldségeket, gyümölcsöket és virágokat termesztenek annak érdekében, hogy olyan módszereket találjanak, amellyel csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást, a növényvédőszerek és mesterséges talajjavítók felhasználását pedig nullára csökkenthetik, írta meg a Future Farming.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A terv az, hogy az esetlegesen felmerülő betegségeket biológiai módszerekkel védenék ki, az energiahatékony üvegház pedig annyi vizet és tápanyagot használna fel újra működése során, amennyit csak lehetséges. Ez környezetbarátabbá tenné a termelést, ami a terméshozamokat is javítaná. A Bleiswijkben található, KA230 névre elnevezett demó-üvegházban, a kutatók jelenleg epret, flamingóvirágot, gerberát és fréziát termesztenek, ez utóbbi különösen népszerű, mivel jól néz ki a menyasszonyi csokrokban.

Frank Kempkes, a projekt egyik résztvevője, aki az üvegházak klimatikus és energiaviszonyaiért felelős, elmondta, hogy 2-3 hetente kertészeti szakértők jönnek, hogy megvizsgálják és elemezzék a projekt állását. A demó-üvegházban ugyanis olyan módszerekkel is kísérletezhetnek a kutatók, amelyek a tényleges gyakorlatban lehetetlenek lennének. Annak megértésével, hogy mi kell a kibocsátásmentes növénytermesztéshez, a teljes kertészeti ágazat fejlődéséhez hozzájárulhatunk, mondta Frank Kempkes.

A Wageningeni Egyetem szerint a holland kertészeknek nagy szükségük van erre a segítségre, ugyanis az ágazat azt vállalta, hogy 2040-re teljesen szén-dioxid-semleges lesz. A szektor teljes szén-dioxid-kibocsátása 5,7 megatonna volt 2017-ben, ezt 2030-ra 2,2-re szeretnék csökkenteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06