Válságban a magyar dísznövényágazat: az egész szezont lenullázhatja a koronavírus

Válságban a magyar dísznövényágazat: az egész szezont lenullázhatja a koronavírus

agrarszektor.hu
Komoly érvágást okoz a teljes hazai dísznövényágazatnak a koronavírus-járvány, a mérsékelt kereslet hatására ugyanis az éves árbevétel 60-70 százalékától esnek el a termelők és a kereskedők. A válság számos vállalkozást a csőd közelébe sodorhat, hiszen ekkora kiesésnél, vis maior intézkedés nélkül szinte lehetetlen az újrakezdés. Éppen ezért a szakmai szervezet már elkészítette a válságmentő javaslatait, a károk enyhítését célzó intézkedésekről ma tárgyalnak az Agrárminisztérium illetékeseivel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az éves árbevétel mintegy 60-70 százalékáról kell lemondaniuk a hazai dísznövényágazat szereplőinek a koronavírus-járvány miatt - mondta a  Magyar Nemzetnek Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke. Hozzátette, mivel a termesztésben és az értékesítésben a tavaszi időszak jelenti a főszezont, komoly érvágást okoz az ágazatnak a világjárvány. A szakember szerint a mostani válság számos vállalkozást a megszűnés veszélyével fenyeget. Mivel a legtöbbnek nincs tartaléka, ezért egy 60-70 százalékos kiesés a biztos csődöt jelenti, az újrakezdés - vis maior intézkedés nélkül - szinte kizárt.

A szövetség felmérése szerint az ágazat éves bevétele 465,2 milliárd forintot, ebből az árudák és virágboltok forgalma mintegy 280 milliárd forintot tesz ki. Az elnök szerint a nagyobb kertészeti árudákban és virágboltokban alig van forgalom, csupán a kisebb boltokban, illetve közvetlenül a termelőknél találkozni vásárlókkal. Holott ebben az időszakban a korábbiaknál is fontosabb lenne, hogy az otthonukban ragadt emberek értelmes kikapcsolódást találjanak. - A kertészkedés - akár a kiskertben, akár a balkonon - nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is hasznos elfoglaltságot jelent. Épp ezért a szövetség hamarosan kampánnyal szeretné népszerűsíteni az otthoni kertészkedést.

A kiskereskedők és a termelők mellet a szaporítóanyagok forgalmazásával foglalkozó cégek is komoly bajban vannak. A megrendelt áruk már a raktárakban állnak, több száz millió forintos tételben. 

Ha a nagykereskedő nem tudja eladni a termékeket, abba minden valószínűség szerint belebukik a vállalkozása. Ha ez így lesz, akkor a következő évben vagy alapanyaghiány lép fel, vagy nagyon drága lesz a szaporítóanyag

- fogalmazott a szövetség elnöke. Majd megjegyezte: ha a hazai termesztés és kereskedelem padlóra kerül, akkor azonnal ellepi a piacot a külföldi áru, holott jelenleg a legtöbb egynyári és évelőnövény, valamint faiskolai áru hazai termelőktől, magyar munkaerő által kerül a piacra.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mostani válság nem hazai jelenség, Hollandiában is hegyekben áll a rothadó virág a csarnokokban. A holland kormányzat azonban a magyar agrárkárenyhítési rendszerhez hasonlóan fenntart egy vis maior alapot, amelyből a termelők és a kereskedők is részesülhetnek. Itthon a virágpiac szereplőinek nincs ilyen védőhálójuk, ráadásul a hazai biztosítók nem is kötnek ilyen jellegű szerződéseket, így az ágazat kiszolgáltatott helyzetben van. 

Napok óta azon dolgozunk, hogy felmérjük az esetleges károkat és azok gazdasági hatásait, valamint kidolgozzuk azokat a javaslatokat, amelyek enyhíthetik az ágazatban működő vállalkozások veszteségeit

- fogalmazott ­Orlóci László.

EZ IS ÉRDEKELHET

Első lépésként a piaci szereplők összefogásának köszönhetően azokat a virágokat, amelyeket nem tudnak értékesíteni, elkezdték szétosztani az áldozatos munkát végző egészségügyi és segélyszervezeti dolgozók között. A kommunikáció az ágazati szereplők között és a döntéshozókkal is folyamatos. Vasárnap válságtanácskozást tartott a szervezet, a szövetség elnöke tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével egyeztetett, ma (03.26.) pedig a szövetség az Agrárminisztérium elé terjeszti az ágazat helyzetét összegző és a szervezet javaslatait tartalmazó dokumentumot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?