A csőd szélére sodorta a holland kertészeti ágazatot a koronavírus

A csőd szélére sodorta a holland kertészeti ágazatot a koronavírus

agrarszektor.hu
A koronavírus példátlanul sújtotta a holland virágkertészeti ágazatot. Sok vállalat, ha nem kap a kormánytól és a bankoktól sürgős kölcsönt, akkor néhány héten belül csődbe megy.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kereslet csökkenésének eredményeként a Royal FloraHolland aukcióit nemcsak alacsony árak jellemzik, hanem nagymértékű eladatlan, kiváló minőségű termékkészlet is. Ilyen még nem történt a több, mint 100 éves szövetkezet történetében - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Számos vállalkozás, mind termelők és kereskedők túlélése került veszélybe.

A Royal FloraHollandról
Napi több mint 100 000 tranzakcióval és több, mint 30 000 különböző típusú virágokkal és dísznövényekkel a Royal FloraHolland a nemzetközi piac színtere és tudáspartner, amely hozzájárul a termelők és vevők sikeréhez. A cég éves forgalma 4,65 milliárd euró, 4031 tag és 2465 vásárló. 2018-ban 12,1 milliárd darab virágot és dísznövényt adtak el. A Floriday digitális platformon kívül a cégnek négy fizikai piactere van, ahol számos logisztikai és egyéb szolgáltatási tevékenységet végeznek. Ezek Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg és Eelde-ben találhatók. A cég 35 aukciós órával kínál digitális és fizikai kereskedelmet.

A virágkertészeti ágazat a harmadik legnagyobb exportáló Hollandiában. Schiphol és a rotterdami kikötő, Hollandia nemzetközi csomópontjai a vágott virágok és dísznövények kereskedelmének. A globális export közel 35 %-a Hollandián át zajlik. A virágok és dísznövények exportja 6,2 milliárd euró értékű. Megközelítőleg 150 ezer ember dolgozik az ágazatban. A virágkertészeti termékek egyedülálló helyet foglalnak el, mivel a kezelésük olyan, mint a napi friss termékeké.

A piaci helyzet drámai, az elmúlt két hétben az árak 50 %-kal alacsonyabbak lettek, mint normális esetben - mondta Steven van Schilfgaarde a Royal FloraHolland vezérigazgatója. Ez általában a csúcsidőszaka a virágkertészeti termékeknek, anyák napja előtt több országban is. Ebben az időszakban a szokásos forgalom heti 150-200 millió euró. Ez a krízis a legrosszabb pillanatban érkezett. A kormánytól és a bankoktól érkező sürgős kölcsönök és egyéb pénzügyi támogatások nélkül a jól működő vállalkozások is hamarosan össze fognak omlani. Ágazati szinten kell cselekednünk, mielőtt túl késő lenne. Hollandia köztudottan a virágkertészet nemzetközi központja, a tulipán a nemzetközi szimbóluma országunknak. A kertészeti infrastruktúra különleges, visszafordíthatatlan kár fenyegeti. Nem engedhetjük, hogy ez megtörténjen - jegyezte meg a vezérigazgató.

A Royal FloraHolland ameddig csak lehet, fenntartja a vágott virág és dísznövények exportját. Ha az export leáll, az sok virágkertészeti cég végét fogja jelenteni, ha nem kapnak támogatást. Royal FloraHolland mint, a termelők szövetkezete mindent megtesz annak érdekében, hogy támogassa a termelőket és a kereskedőket, de a szektornak nincs elegendő eszköze a válság kezelésére.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?