Letarolhatják Európát ezek az új növények: eláraszthatják a magyar kerteket is

Letarolhatják Európát ezek az új növények: eláraszthatják a magyar kerteket is

Nagy Z. Róbert
A nagyobb európai kertészetek minden évben igyekeznek újdonságokat is kínálni vásárlóiknak. Látszik ez így tavasszal a magvetések szezonjában is, igen sok érdekes faj kerül be ilyenkor a katalógusokba. És szerencsére ma már nagyon egyszerűen juthatunk hozzá mi is ezekhez, ezért az Agrárszektor összegyűjtötte a nyugat-európai kertészetek idei növénykülönlegességei.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Növényi karrierek

Körülbelül 20 000 féle ehető növény él a Földön, de az emberek táplálékául szolgáló növények mennyiségének 80 százalékát mindössze 20 faj adja. Az, hogy egy ehető növénynek elterjed-e a kertészeti termesztése és a konyhai használata, vagy sem, sok tényezőtől függ. A kultúrnövényeknek is van karrier történetük. A burgonyát például eredetileg mérgezőnek tartották (az is, kivéve a gumóit), később dísznövényként kapott helyet a főúri kertekben, mára pedig az egyik legelterjedtebb köret készül belőle ételeink mellé. Tehát a burgonya a karrierjének a csúcsán van. A spárga, padlizsán, koktélparadicsom 15-20 éve még kuriózumnak számítottak, napjainkban már igen elterjedt zöldségnövények, de még a fogyasztásuknak van hová fejlődni, tehát ezek termesztésének mennyisége felszálló ágban van. A pasztinák azonban régen sokkal inkább közkedvelt és gyakran használt leveszöldség volt, ma a konyhai felhasználásának a jelentősége csökkent, bár még mindig nagy területeken termesztik, hiszen a leveskockák, és leves ízesítők egyik fő alapanyaga. Ebből látható, hogy egyes fajok népszerűsége növekszik, mások épp a csúcson vannak, néhányuk pedig már veszít jelentőségéből. Az, hogy egy növény élelmezési szempontból mennyire lesz népszerű függ attól, hogy az emberek mennyire kedvelik meg az ízét, mennyire könnyű elkészíteni (például az articsóka nagyon finom, de nagyon macerás a konyhai előkészítése, feldolgozása), illetve az is lényeges, hogy a termesztése mennyire egyszerű vagy bonyolult, mennyire költséges, vagy épp gépesíthető, esetleg magas a munkaerő igénye, költsége. Ha minden optimális, akkor indulhat egy növény karriere.

Egy kis etnobotanika

A németek valószínűleg nyitottabbak az újdonságokra, mert náluk jóval több olyan, évről-évre újabb, még Európában szinte ismeretlen gyógynövény és zöldségnövény található meg a hobbikertészeknek kínált vetőmag választékban, amely fajok szélesebb körben lehet, hogy soha nem fognak elterjedni, ám egy konyhakertben ideálisak, és egy család élelmiszer ellátásának alapanyagait is kiválóan bővítik, színesítik. Az ökonómbotanika, vagy gazdasági botanika az ipari méretekben felhasznált növények tudománya, míg az etnobotanika a népi növényhasználatot kutatja. Ebből sokat lehet meríteni a hobbikertek növényállományának bővítéséhez is. A nagyobb német kertészetek az idei tavaszra is sok érdekesség magjával készültek, a következőkben bemutatunk néhányat a Deaflora kínálatából.

Manuka és társai

A manuka (Leptospermum scoparium) leveleiből ízletes tea készíthető, és az külön előny, ha valami gyógynövény és egyben jó ízű is. A virágának nektárjából nyert manukaméz antibakteriális hatása közismert. Új-Zéland őslakosai, a maorik hagyományosan a leveleket és a kérget használták forrázatként külsőleg sebek és gyulladások gyógyítására, de itták is, így megfázás, hólyagfertőzések orvoslására szolgált. Az új-zélandi citrommirusz (Leptospermum citratum), a manuka rokona, a hajtáscsúcsból fantasztikusan ízletes citromos aromájú tea készíthető. A levelei fűszerezésre is jók, salátákhoz apróra vágva, sőt pikáns zöldséglevesekben is jól érvényesül a citrusos aromája, ami hal ételekhez is illik. Az új-zélandi citrommirusznak hosszúkás levelei és fehér virágai vannak. Ausztráliában és Új-Zélandon nő, Európában cserepes növényként nevelhető, fagymentes helyen kell teleltetni. A citrom teafa (Leptospermum liversidgei) szintén az előbbi növénynemzetségbe tartozik. Nagyon kellemes és intenzív ízű, mint egy citromos cukorka, gyümölcsös jegyekkel. Teának elkészítve az íze tartósan érezhető. Nagyon kis mennyiség elég belőle egy adaghoz. A Baeckea virgata egy Ausztráliában honos mirtuszféle. Levelei fűszeres eukaliptusz illatúak, enyhén mézes aromával, teája nyugtató hatású. A cserje lassan növekszik, és nem nő 70 centiméternél nagyobbra, ideális cserepes teanövény. Vízigénye kicsi, szobában is jól nevelhető, de a fagymentes időszakban kertben is tartható.

Sónövények és más érdekességek

Az agretti (Salsola soda), Olaszországban már nagy népszerűségnek örvend, az elegáns olasz éttermek trendi zöldségévé vált az utóbbi években. A fiatal növények körülbelül 20 cm magasak amikor betakarításra készek, ekkor ropogósak, lédúsak, sötétzöldek. Csak a kézzel könnyen letörhető hajtáokat takarítják be. Felhasználása során kevés olívaolajon és fokhagymán párolják, a végén kis citromlével meglocsolva. Ezután még mindig nem esnek szét e növények. Nagyon finom tésztával és hallal, az íze enyhén fanyar, emiatt étvágygerjesztő hatású. Az agretti kalciumban, vasban és A-vitaminban gazdag. A növények a legjobban hűvös, nedves helyen fejlődnek, és többször is vághatók hajtásaik. Az ausztrál sóbokor (Atriplex numullaria) levelei sós ízűek, ami nem csoda hiszen egy halofita növényről van szó, a szikes és lúgos talajú területeken is megél. Levelei és magjai is fogyszthatók, sőt a gyökereiket az ausztrál népi gyógyászat használta fel megtörve, megfőzve külsőleg sebek kezelésére. Állatok takarmányozására is használnálják, és mivel levelei ezüst színűek, jól láthatóak ezért Ausztráliában közutak mellé ültetik, “fényvisszaverő sáv” gyanánt. Könnyen tartható cserépben is ez a szárazságtűrő faj, de télen fagymentes helyen kell teleltetni. Az alisander növénynek (Smyrnium olusatrum) erősen petrezselyem és zeller íze. Ez egy mediterrán térségből származó fűszer- és zöldségnövény. A gyökereket, a leveleket és a fiatal hajtásokat a középkor óta fogyasztják salátákban de sörtésztában is kisüthetők. A növények nem igényesek kétévesként termeszthetők. Az első évben nagy, sötétzöld levelei jelennek meg, majd a második évben hozza virágait. Magjai őrölve, fűszerként is használhatók. A yemlik (Tragopogon pratensis) egy Törökországban nyersen és főzve egyaránt fogyasztott zöldség. A hajtásokat sóba mártva vegyes saláta elemeként tálalják. A betakarítást röviddel a vetés után kell elvégezni, amikor a levelek a legzsengébbek. Az osztriga növény (Mertensia maritima) türkizkék levelei finom illatúak, osztrigára, gombára és uborkára emlékeztető ízűek. A szép kék virágok az ezüstös lombozattal együtt ehetők. A finomra vágott friss levelek remek ízűek a salátákban, szendvicsekben használhatók. Eredetileg tengerparti növény, így sótűrő, és szereti a homokos talajt.

A kipróbálásra érdemes fajok száma bőséges

Az ánizsos balzsambokor (Cedronella canariensis) egy aromás ízű levelekkel rendelkező cserje a Kanári-szigetekről. Az erős ánizsos íz mellett eukaliptusz, citrom, balzsam és menta jegyei is fellelhetők benne és kedvező aromáját szárítva is megtartja A növények intenzív növekedésűek, és gyorsan visszanőnek a vágás után. Virágai szintén ehetők. A zabgyökér (Tragopogon porrifolius) gyönyörű lila virágai csak a a második évben jelennek meg a növényen. A levelei, zsenge új hajtásai az év első salátájaként fogyaszthatók. Ősszel - október-november környékre - pedig a gyökér is fogyaszthatóvá válik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?