Elképesztő: így védekeznek a fagy ellen egy balatonvilágosi gyümölcsösben

Elképesztő: így védekeznek a fagy ellen egy balatonvilágosi gyümölcsösben

agrarszektor.hu
A napokban érkezett lehűlés, és fagyok rendesen megviselték a hazai gyümölcsösöket, több helyen komoly károkat okoztak például a kajszitermésben. A fagyok ellen azonban több módszerrel is lehet védekezni, ilyenek a füstölés, a paraffin gyertya használata, vagy a fagyvédelmi öntözés. Egy Balatonvilágos közelében lévő gyümölcsösben például tüzekkel melegítették a kajszibarackfákat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, a gyengébb fagyok ellen lehet hatékonyan védekezni, és érdemes is. A legismertebb módszerek a füstölés, a paraffin gyertyás védekezés és a fagyvédelmi öntözés. Ezek közül egyébként a fagyvédelmi öntözés a legkörnyezetkímélőbb és egyben a leghatékonyabb, melyre újabban alacsony intenzitású mikro-szórófejeket használnak. Ez víztakarékos módszer, nem okoz vízelöntést még tartós használat esetén sem az ültetvényben, továbbá a képződő jégréteg nem terheli túl az ágakat. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Sokakat váratlanul ért, hogy vasárnapról hétfőre 10-15 fokot csökkent a hőmérséklet az országban, és sok helyen -5, -8 fokokat mértek. A legtöbb kertész ugyanakkor előre készülhetett a lehűlésre, így például egy Balatonvilágos közelében fekvő gyümölcsösben tüzekkel melegítették a kajszibarackfákat a fagy ellen védekezve március 31-én.

Fotó: MTI/Varga György

Fotó: MTI/Varga György

Fotó: MTI/Varga György

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a néhány napja Magyarországra érkezett hidegfront, és a vele járó télies, havas-fagyos időjárás rendesen megviselte a hazai gyümölcstermést, a gyümölcsfák ugyanis jelenleg a virágzás és kezdődő bimbózás időszakában vannak, ekkor pedig egy komolyabb hideg óriási károkat okozhat a termésben. Több termelőt is megkérdeztünk a károk mértékéről és megtudtuk, hogy több termelőnél is 80-90 százalékban károsodott az idei kajszitermés. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?