Hétvégén visszatér a tél, de mit tehetünk a fagykárok ellen? Mutatjuk!

Hétvégén visszatér a tél, de mit tehetünk a fagykárok ellen? Mutatjuk!

agrarszektor.hu
Hétvégén drasztikus lehűlés jön, visszatérnek a hajnali fagyok, így veszélybe kerülnek a virágzó gyümölcsösök. A legfrissebb előrejelzések szerint a hideg levegő beáramlását mindvégéig élénk, erős, a nappali órákban többfelé viharos légmozgás fogja kísérni, az így kialakuló szállítási fagy ellen sajnos nehéz védekezni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Északira-északkeletire forduló áramlással fagyos légtömeg zúdul be hazánkba hétvégén, ez jó 15 fokos lehűlést hoz magával - írja az Időkép. Átmeneti szünet után így újra visszatérnek a hajnali fagyok, a lehűlés mélypontján, hétfőn pedig napközben sem lesz melegebb +1, +5 foknál. A közelgő fagyok miatt leginkább a sárgabarack- és mandulafák kerülnek veszélybe, melyek már sok helyen teljes pompájukban virágoznak. Az Alföldön már virágzik a kajszibarack, és az őszibarack is piros bimbós állapotban van.

Ebben az állapotában a virágzó kajszinak odatesz a mínusz 4 fokos hideg. Az őszibarack még megúszhatja. Sokan egész éjjel kint lesznek, hogy fagyvédelmi permetezést végezzenek"

- kommentálja a helyzetet egy Bács-Kiskun megyei növényvédelmi szaktanácsadó.

Van-e hatékony módszer a fagykárok kivédésére?

A hideg levegő nyugalomba jutását követően, derült, szélcsendes éjszakákon kisugárzási fagy jellemző, mely ellen hatékonyan lehet védekezni. A legismertebb módszerek a füstölés, a paraffin gyertyás védekezés és a fagyvédelmi öntözés. Ezek közül is a fagyvédelmi öntözés a legkörnyezetkímélőbb és egyben a leghatékonyabb, melyre újabban alacsony intenzitású mikro-szórófejeket használnak. Ez víztakarékos módszer, nem okoz vízelöntést még tartós használat esetén sem az ültetvényben, továbbá a képződő jégréteg nem terheli túl az ágakat. A kijuttatott víz a fagy hatására a környezetébe hőt ad le, ami megvédi az ültetvényt. A későbbiekben viszont már a jég szigetel, és az védi a fagytól a növényeket. A módszer azon a tényen alapszik, hogy a zöld növényi részek fagypontja a belül található oldott anyagok és sók hatására -1 és -3°C között van. A víz fagyáspontja 0°C, kristályosodása során pedig jelentős hő szabadul fel, mely képes a fagyáspont fölött tartani a növény hőmérsékletét. A hőfelszabaduláson túl a jég rossz hővezető, így ez is lassítja a légkör hűtő hatásának érvényesülését.

Azonban a most érkező északi-sarki vagy szibériai eredetű hideg ellen szinte lehetetlen védekezni. A hideg légtömeg kiszorítja az ott található melegebb levegőt. Jellemzője az élénk, erős szél, illetve az, hogy a földfelszíntől kezdve 0 fok alatti hőmérsékletű a levegő, és felfelé haladva folyamatosan hűl. Amennyiben jelentősebb légmozgás kíséri, a hőtermelésre vagy hőkisugárzás mérséklésére alapozó fagyvédelmi módszerek hatástalanok, ha pedig hiányzik a terület fölött a melegebb légréteg, a légkeveréses módszerek mondanak csődöt. Ezek miatt nehéz vagy egyes esetekben lehetetlen védekezni ellene.

Az Országos Meteorológiia Szolgálat szerint: a "sarkvidéki eredetű levegő észak felől érkezik, mintegy 15 fokos lehűlésre kell számítani. A hidegfronttal néhány mm csapadék is jön, az északi, északkeletire forduló szél megerősödik, többfelé viharossá fokozódik.

A szél majd csak keddre veszít erejéből, addig a sarkvidéki eredetű hideg légtömeg beáramlása folyamatos lesz.

A jövő hét első felében a környékünkön egy hidegörvény alakul majd ki, melynek helyzete és mozgása ma még nagyon bizonytalan, de a hét első felében hóesés is kialakulhat."

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13