Ijesztő, ami a magyar földeken zajlik: nagy a baj, már a gazdák is nehezen bírják

Tóth Enikő
Az enyhe tél és a tavaszias idő miatt már rügyező gyümölcsösöket és szárbaszökkenő szántóföldi növényeket találhatunk a gazdaságokban. Mivel ilyenkor ezeknek még egyáltalán nem lenne itt az ideje, bizonytalanná vált az idei termésmennyiség, ráadásul még a márciusi mínuszok előtt elfagyott a gyümölcsök egy része. Az időjárás tehát próbára teszi a gyümölcsösöket, a szántóföldi növényeket és a gazdák idegeit is.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A tél végi, tavaszi munkák kezdetekor már látszik, hogy az időjárás miatt idén is várhatóak kellemetlen meglepetések a gazdaságokban. Az enyhe tél miatt a gyümölcsösökben már piroslanak a rügyek, sőt egy részük már el is fagyott. A gazdák többnyire nagyjából mínusz 3-4 fokig tudják megvédeni különböző eszközökkel a gyümölcsösöket a fagytól. Ez az őselemek igazi harca. Talán a legismertebb ilyen fagyvédelmi módszer a füstölés, klasszikusan nem égő, csak parázsló anyag (például szalmabála) begyújtása. Hasonló elven működik, de nagyobb terület megvédésére alkalmas, kevésbé környezetszennyező megoldás a paraffingyertyás védekezés. Védekezhetünk még a kevésbé népszerű fagyvédelmi légkeveréssel és fagyvédelmi öntözéssel is. A később fakadó termő fajtáknál egyelőre még nem jelentkezett fagykár, ezért reménykedhetünk benne, hogy a Mandula, Pannónia, Bergeron és Gönci kajszibarackfák bő termést hoznak. Ha az időjárás is úgy akarja.

Az enyhe tél az őszi vetéseket is megviselte, hiszen így a kártevők és kórokozók már ott vannak a növényeken. Azt, hogy mi lesz az időjárás végső hatása, milyen tavasz lesz, nem lehet megmondani. Ahogy azt sem, hogy lesz-e elég csapadék. Mindenesetre a gazdáknak már rögtön azzal kell foglalkozniuk, hogyan tudják megállítani a betegségeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?