Ijesztő, ami a magyar földeken zajlik: nagy a baj, már a gazdák is nehezen bírják

Ijesztő, ami a magyar földeken zajlik: nagy a baj, már a gazdák is nehezen bírják

Tóth Enikő
Az enyhe tél és a tavaszias idő miatt már rügyező gyümölcsösöket és szárbaszökkenő szántóföldi növényeket találhatunk a gazdaságokban. Mivel ilyenkor ezeknek még egyáltalán nem lenne itt az ideje, bizonytalanná vált az idei termésmennyiség, ráadásul még a márciusi mínuszok előtt elfagyott a gyümölcsök egy része. Az időjárás tehát próbára teszi a gyümölcsösöket, a szántóföldi növényeket és a gazdák idegeit is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tél végi, tavaszi munkák kezdetekor már látszik, hogy az időjárás miatt idén is várhatóak kellemetlen meglepetések a gazdaságokban. Az enyhe tél miatt a gyümölcsösökben már piroslanak a rügyek, sőt egy részük már el is fagyott. A gazdák többnyire nagyjából mínusz 3-4 fokig tudják megvédeni különböző eszközökkel a gyümölcsösöket a fagytól. Ez az őselemek igazi harca. Talán a legismertebb ilyen fagyvédelmi módszer a füstölés, klasszikusan nem égő, csak parázsló anyag (például szalmabála) begyújtása. Hasonló elven működik, de nagyobb terület megvédésére alkalmas, kevésbé környezetszennyező megoldás a paraffingyertyás védekezés. Védekezhetünk még a kevésbé népszerű fagyvédelmi légkeveréssel és fagyvédelmi öntözéssel is. A később fakadó termő fajtáknál egyelőre még nem jelentkezett fagykár, ezért reménykedhetünk benne, hogy a Mandula, Pannónia, Bergeron és Gönci kajszibarackfák bő termést hoznak. Ha az időjárás is úgy akarja.

Az enyhe tél az őszi vetéseket is megviselte, hiszen így a kártevők és kórokozók már ott vannak a növényeken. Azt, hogy mi lesz az időjárás végső hatása, milyen tavasz lesz, nem lehet megmondani. Ahogy azt sem, hogy lesz-e elég csapadék. Mindenesetre a gazdáknak már rögtön azzal kell foglalkozniuk, hogyan tudják megállítani a betegségeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13