Súlyos gondok lehetnek a földeken tavasszal: erre jobb, ha minden gazda felkészül

Súlyos gondok lehetnek a földeken tavasszal: erre jobb, ha minden gazda felkészül

MTI
Európát február közepéig sokfelé jellemezte jelentős csapadékhiány, ami tavasszal okozhat gondot, amikor megindul a növények fejlődése és több nedvességre lenne szükségük - írta nemzetközi agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A közlés szerint Európában a január 1. és február 17. közötti időszakot sokfelé jellemezte jelentős csapadékhiány. Az átlagosnál akár 50%-kal is kevesebb csapadék hullott a Pireneusi-félsziget egyes részein, Franciaország déli, Olaszország északnyugati részén és Németországban. A Fekete-tenger térségében szintén csapadékhiány van, csakúgy mint Törökországban, annak is főleg a nyugati részén. Ukrajnában és Oroszország európai területének középső és déli területein is a csapadékhiány a jellemző. A gond nem most, hanem majd csak tavasszal jelentkezhet, amikor megindul a növények fejlődése és több nedvességre lenne szükségük - írták. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei hozzátették, hogy az északi területek hóhiánnyal is "szembesülnek", ami miatt tavasszal és nyáron lehet, hogy nem lesz elegendő víz az öntözéshez. Ezzel szemben az átlagos mennyiséget több mint 50%-kal haladta meg a lehullott csapadék a Kárpát-medencében, Horvátországban és Szlovéniában.

Összességében az átlagosnál enyhébb volt a tél Európában, a szokásosnál jóval kevesebb volt a hideg napok száma is. Az átlagosnál 2-4 Celsius-fokkal volt enyhébb időjárás ebben az időszakban Hollandiában, Németországban, Közép-Európában, Romániában, Bulgáriában, Kelet-Európa nagy részén, Skandináviában és Törökország keleti részén. A hőmérséklet helyenként 4-6, néhol akár 6-8 fokkal is meghaladta ebben az időszakban a sok éves átlagot. Oroszország európai részének északi területein volt a legnagyobb eltérés, arrafelé nyolc fokkal volt enyhébb a tél ezen szakasza az átlagosnál. Ezzel szemben az átlagosnál kicsit hűvösebb időjárás uralkodott - 0,5-2 Celsius-fokkal a sok éves átlag alatt - a Pireneusi-félszigeten, Franciaország délnyugati, Olaszország déli és Törökország délnyugati részén, valamint Oroszország európai területének keleti vidékén.

Az elemzésből az is kiderült, hogy az Amerikai Egyesült Államokban Louisianától Nyugat Floridáig tornádók sorozata söpört végig, többfelé hullott 100 milliméter körüli vagy afölötti csapadék február második hetében, főként a délkeleti államokban, valamint Északkelet-Texastól Arkansasig, illetve az északnyugati partvidéken. Az ország többi része azonban nagyrészt száraz maradt. A zord hideg főként a hegyvidéki területekre szorult vissza február közepén, az államok nagy részén az ilyenkor szokásos vagy annál enyhébb időjárás uralkodott, különösen enyhe volt az idő az északi, északkeleti területeken, Észak-Dakota és a Nagy Tavak térségében.

Ausztráliában Queensland déli részén nagyrészt száraz, napos, meleg időjárás segíti a korai vetésű cirok érését és betakarítását, ugyanakkor a jelentős párolgás miatt a talajok nedvességtartalma folyamatosan csökken és a még fejlődésben lévő nyári növényeket egyre többet kell öntözni. Összességében Ausztrália keleti termőterületein továbbra is jó vagy kiváló állapotban vannak a fő mezőgazdasági kultúrák, az idei búzatermést 38 millió tonnára becsülik, ami rekord magas érték, a tavalyi, szintén rekord búzatermésnél is 5 százalékkal több. Dél-Afrikában az ország keleti felén csapadékos, de többnyire enyhe időjárás nyújtott továbbra is jó kilátásokat a kukorica és a többi, nem öntözéssel termesztett nyári növény számára.

Argentínában a januári szárazság február első felében is folytatódott egyre növekvő hőmérsékletekkel, a még fejlődésben lévő nyári növények várt hozamai pedig egyre csökkennek. A legfontosabb mezőgazdasági területek nagy részén csak nagyon kevés vagy egyáltalán semmi csapadék nem hullott, a nappali hőmérsékletek a 40 fokot is elérték, ami csak fokozta az aszály hatásait. Brazíliában az ország déli mezőgazdasági területein még február első felében is száraz, forró időjárás okozott jelentős stresszt a még fejlődő szakaszban lévő nyári növények számára. Az északabbi termőterületekre megérkezett a csapadék, majd a hónap közepétől az esős idő a déli tájakra is átterjedt. A heves esők a délkeleti országrészben súlyos áradásokat okoztak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?