Javában zajlanak a gyümölcs törzsültetvények szemléi: senkit nem kímél a hatóság

Javában zajlanak a gyümölcs törzsültetvények szemléi: senkit nem kímél a hatóság

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) évente ellenőrzi az előszaporításra használt prebázis, bázis gyümölcs törzsültetvényeket, valamint a faiskolai tömegszaporításra használt certifikált törzsültetvények nagyobb részét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A törzsültetvények a gyümölcsszaporítási rendszer kiemelkedően fontos részei - írja a Nébih. Amikor biológiai alapokról beszélünk, akkor elsősorban ezekre, a szaporító-alapanyagokat előállító növényállományokra gondolunk. Azok állapota, megbízhatósága (mind a fajtaazonosság, mind a kórokozómentesség tekintetében) nagyban meghatározza a gyümölcsfaiskolákból kikerülő ültetési anyagok minőségét. Éppen ezért évente ismétlődő hatósági ellenőrzésük is elengedhetetlen.

A szakmai jogszabályok részletesen előírják a létesítés, a minősítés és a fenntartás során szükséges szaporítóanyagfelügyeleti ellenőrzések követelményeit, amelyek a növényegészségügyi vizsgálatokkal és ellenőrzésekkel együtt komplex rendszert alkotnak. A törzsültetvények szaporítóanyagfelügyeleti szemléin felvett, évente aktualizált adatai képezik a Nébih hivatalos nyilvántartásának alapját. 

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A szemlékről általánosságban

A szemlék során a Nébih foglalkozik a tételeknek a nyilvántartások és területi jelölések szerinti beazonosíthatóságával, a fajtaazonossággal és fajtatisztasággal, az anyanövények és növényállományok ápoltságával, kondíciójával, szaporítóanyaghozamával. Mindezeket, valamint az évenkénti anyanövényszám-változásokat jegyzőkönyvben rögzítik, ezen adatok ismeretében állapítható ugyanis meg, hogy a tételek alkalmasak-e továbbszaporításra.

Különösen fontos a minősítéshez szükséges adatok felvétele az új tételek esetében. Amikor a növények fejlettsége és állapota megfelelő a fajtaazonosság, fajtatisztaság elbírálásához, akkor lehet a növényeket továbbszaporításra felhasználhatónak minősíteni. Mindezekhez közvetlen és közvetett információkat használunk fel: a növényeken látható fajtabélyegek és a kategóriának megfelelő jelölések (Bázis címke, kísérő származási igazolvány, tartós ("fémszám") jelölés) megléte, a fajtakitermesztésben és a többi törzsültetvény szemléi során szerzett információk. 

A Nébih szakemberei az ellenőrzésekhez kapcsolódva szinte minden esetben tartanak szakmai konzultációt is. Ilyenkor fejlesztési javaslatokat tesznek, ugyanakkor a hatóság is sokat tanul a termesztők tapasztalataiból és az ültetvényekben látottakból.

A 2020. évi törzsültetvény-szemlék tapasztalatai

Idén június 8 és július 9 között került sor a szemzőhajtástermő, a vegetatív alanytermő, a bogyósgyümölcsű és alany magtermő törzsültetvényszemlékre. Mivel a szaporító-alapanyagok közül a szemzőhajtások felhasználása történik a legkorábban (július végén kezdődik a szemzési időszak a hazai faiskolákban), ezért a helyszíni bejárások során elsősorban ezekre az ültetvényekre koncentráltak.

Pest, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod, Csongrád-Csanád, Békés, valamint Győr-Moson-Sopron megyékben összesen 17 certifikált szemzőhajtástermő, 12 vegetatív alanytermő, 1 certifikált bogyósgyümölcs szaporítóanyag-termő, valamint a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet 4 kutatóállomásán található prebázis és bázis törzsültetvények ellenőrzése zajlott le. A vizsgált törzsültetvények többségében nagyszámú (akár több száz) tételt tartanak fenn és szaporítanak tovább.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Van remény? Feltámadhat még a magyar málna?
Növény

Van remény? Feltámadhat még a magyar málna?

Bár az utóbbi évtizedekben csökkent a bogyós gyümölcsültetvények mérete, a megváltozott klimatikus körülmények között is van létjogosultsága e növényi kultúrák termesztésének.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?