Milliós bírságot is kaphat, akinek kertes háza, telke van: így lehet megúszni a büntetést

Milliós bírságot is kaphat, akinek kertes háza, telke van: így lehet megúszni a büntetést

agrarszektor.hu
Augusztus van, lassan beindul az allergiások számára rettentően kellemetlen parlagfű-virágzás. A HelloVidék most annak járt utána, hogy mit lehet tenni a parlagfű ellen, de kiderítették azt is, hogy egy növény hogyan képes ennyi bosszúságot okozni a rá érzékeny embereknek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az időkép előrejelzése szerint a csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően magas, nagyon-magas szintet érhet el. A kültéri allergén gombák spóraszáma több helyen elérheti a nagyon magas szintet, olvasható a HelloVidék oldalán. A parlagfű pollenszemei viszont csak alacsony koncentrációban lesznek jelen a levegőben, azonban ez tüneteket még nem okoz.

Ugyan most még nem aggódnak az arra allergiások, a parlagfű irtását még nem szabad elbagatelizálni. A növény pollenszemei jelenleg még alacsony számban vannak jelen, de ez nem jelenti azt, hogy hogy a hónap további napjaiban nem durvulhat be a helyzet. A legcélszerűbb a növény a kertekből való kiirtása lenne, hogyan érdemes nekikezdeni? A HelloVidék utánajárt, mit lehet tenni a súlyos allergiát okozó növények ellen.

Augusztusban indul be a parlagfű virágzása, de fontos, hogy már akkor elkezdjük az irtás, amikor a növény első néhány töbe felüti fejét a kertünkben. Erre a törvény is felhívja a figyelmet. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Élv.) 17. § (4) bekezdése értelmében a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

A jogszabály a tavalyi év során változott, tehát fontos, hogy a földtulajdonosoknak ez a kötelezettsége már nemcsak július 1-től áll fenn, hanem az egész vegetációs időszak alatt. A helyszíni ellenőrzést külterületen a területileg illetékes ingatlanügyi hatóság (megyei kormányhivatal földhivatali osztálya) végzi. A jogszabály-változtatást az indokolta, hogy a parlagfű nagyon jól alkalmazkodik Magyarország időjárási viszonyaihoz, emiatt képes volt megfelelő időjárási körülmények között az eredetileg törvényben megjelölt határidő előtt is virágozni.

A növényvédelmi bírság kiszabására a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya jogosult.
Az Éltv. 60. § (1) bekezdés c) pontja alapján a növényvédelmi bírságot kell kiszabni azzal szemben, aki a parlagfű elleni védekezési kötelezettségét elmulasztja. A növényvédelmi bírság mértékét az élelmiszerlánc felügyeletével összefüggő bírságok kiszámításának módjáról és mértékéről szóló 194/2008. (VII. 31.) Korm. rendeletben foglaltak szerint a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfűvel való felületi borítottság mértéke határozza meg.

Amennyiben az adott földhasználó 3 éven belül ismételten elmulasztja a parlagfű elleni védekezési kötelezettségét, a vele szemben kiszabásra kerülő növényvédelmi bírságot az irányadó bírságtétel másfélszeresére kell emelni. A földhasználó viseli a vele szemben folytatott hatósági eljárás során felmerült költségeket, így különösen:

  • az ingatlanügyi hatóság helyszíni ellenőrzés lefolyatásával összefüggő valamennyi költségét,
  • a kormányhivatalnál a hatósági eljárás lefolytatásával kapcsolatban felmerült költségeket.

A kormányhivatal a mulasztóval szemben, minden esetben növényvédelmi bírságot szab ki, melynek összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. A büntetés mértékét esetenként a fertőzött terület nagyság, valamint a parlagfűvel való felületi borítottság határozza meg. A tavalyi év során 96 db bírsághatározat született belterületen. A tavalyi szezonban összesen a kiszabott bírság összege belterület esetében 8.554.000 forint volt, számolt be róla a Pénzcentrum.

Hogyan lehet megszabadulni a gyomtól, illetve kiirtható-e teljesen? A jelenleg rendelkezésre álló technológiákkal legfeljebb csak ritkítani lehet, az irtásra pedig csak az ember közvetlen közelében van lehetőség. Mivel magon keresztül terjed, a parlagfű terjedésének megakadályozására irányuló erőfeszítéseknek a vetőmagtermelés megakadályozására kell irányulnia.

Fontos, hogy a parlagfű virágzás előtti megsemmisítésével is csökkenteni lehet a káros növény pollenjeinek számát, valamint terjedését. Ha valaki a saját kertjében próbálja meg eltávolítani a parlagfüvet, az a legjobb megoldás, ha kézzel, tövestül tépi ki. Ez azért jó módszer, mert a növénynek nagyon rövid és gyenge gyökérzete van. Arra azonban nagyon oda kell figyelni, hogy nem szabad fűkaszával vagy bármilyen hasonló eszközzel nekikezdeni a irtásnak, mert ez csak jobban szétszórja a pollent. Az is lényeges, hogy a gyomláláshoz kesztyűt kell viselni, mert a növény bőrkiütéseket is okozhat. Továbbá arra is ügyelni kell, hogy aki allergiás a parlagfűre, az semmiképp se maga végezze az irtást, hanem bízza azt szakemberre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29