Nem várt probléma ütheti fel a fejét a magyar földeken: emiatt még fájhat a gazdák feje

Nem várt probléma ütheti fel a fejét a magyar földeken: emiatt még fájhat a gazdák feje

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban az ország nyugati kétharmadán öntözték többfelé záporok a földeket, majd a hét második felétől keleten is több lesz a felhő, ide is átterjed a csapadék, ami kapás növényeink fejlődése szempontjából ideális, ugyanakkor a nedvesebb időben bizonyos növényi kórokozók fertőzésveszélye is megnő. A hőmérséklet is visszaesik néhány fokkal, a legtöbb helyen megszűnik a kánikula.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mögöttünk álló egy hétben főként a Dunától nyugatra és a középső országrész északi részén alakultak ki záporok, zivatarok, melyekből többnyire 1 és 10 mm közötti mennyiség hullott, de lokálisan előfordultak 20 mm-nél nagyobb mennyiséget adó záporok is - írja a met.hu. A délnyugati tájakon, a Kisalföld és az Alföld jelentős részén valamint az Északi-középhegység keleti felén egyáltalán nem esett. A keleti határszélen a múlt hét első felében sem volt számottevő eső, így ott a talaj felszín közeli rétege is szárazzá vált, míg máshol jellemzően jók a legfelső réteg nedvességviszonyai. A felső egy méteres réteget tekintve már többfelé, főként az augusztus elejéig szárazabb területeken a növények számára hasznosítható vízmennyiség 50%-át sem éri el a nedvességtartalom. Az idei nyár eddig leghosszabb kánikulai meleg periódusa áll mögöttünk. A legmelegebb órák hőmérséklete 30 fok fölött alakult, kedden és szerdán a felhősebb nyugati tájakon volt ennél kissé kevésbé meleg. 

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A kukorica és a napraforgó jellemzően már elvirágzott, előbbi a tejes érés, egyre többfelé a viaszérés, utóbbi a citromérés fenológiai fázisában jár. A keleti tájakon, ahol az átlagosnál esősebb volt a nyár első fele, az állományok gyönyörűek, a növények megkapták a virágzásra valamint a szem- és magképződésre is a csapadékot (júliusban és augusztusban is 100-100 mm lenne az ideális a kukorica számára), így igazán jó termésben lehet bízni. A képet az árnyalja kissé, hogy egyes táblák mélyebben fekvő részein időszakos vízborítás károsította a növényeket. A sokáig szárazabb dunántúli területeken is sokat fejlődtek a növények, de a korábbi csapadékhiány utólag már nem pótolható. Az aratás után a csapadékos időben sokfelé elszaporodtak a gyomok, zöldellnek táblák. Ilyenkor a tarló elmunkálása, a talaj fölső rétegének fellazítása csökkenti a párolgást, a nedvesség így megőrződik a talajban.

Az előttünk álló egy hétben változékonyabbra, nedvesebbre fordul időjárásunk, de a többször erősen megnövekvő gomoly- és fátyolfelhők mellett napos időszakok is lesznek. Pénteken főként a Dunántúlon és a déli országrészben, szombaton országszerte többfelé várhatók záporok, zivatarok. Vasárnap átmenetileg csökken a csapadékhajlam, csak elszórtan alakulnak ki záporok, zivatarok, majd hétfőn főként északkeleten. Kedden ismét sokfelé öntöznek majd záporok. Összességében területi átlagban 20-40 mm közötti mennyiség valószínű a jövő hét közepéig, de területileg nagy különbségek lehetnek. Az ország nagy részén a talajok nedvességtartalmának növekedése lesz a jellemző. A hőmérséklet már péntektől visszaesik néhány fokot, a legmelegebb órákban többnyire 25 és 30 fok között alakul, csak kevés helyen melegszik 30 fok fölé a levegő a jövő hét közepéig.    

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?