Megoldódni látszik a rejtély: kiderült, miért van most ilyen kevés poloska

Megoldódni látszik a rejtély: kiderült, miért van most ilyen kevés poloska

agrarszektor.hu
Rejtélyes, hogy miért van idén kevesebb poloska Magyarországon, de valószínűleg az aszályos tavasznak köszönhető, hogy még nem leptek el mindent a bosszantó kártevők. Az eddigi alacsony poloskaszámra választ adhat többek között az alma, az őszibarack és a körte érése is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Valószínűleg az aszályos tavasz miatt kevesebb idén a poloska, de nem csak Magyarországon észlelték idén a poloskák első nemzedékének elmaradását - mondta az InfoRádiónak Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének egyetemi docense.

Feltételezéseink vannak csak, de meg tudjuk erősíteni a megfigyeléseket (amivel egybevágnak a külföldi észlelések is, Olaszországtól Grúziáig). A szokásoshoz képest idén Európa-szerte kevesebb a poloska

- szögezte le Vétek Gábor, aki szerint az enyhe telet még túlélték volna a poloskák, az aszályos tavaszt azonban már sokkal kevésbé, de ez is csak feltételezés.

A poloskák elmaradása annál inkább rejtélyes, mivel más, idegenhonos fajokkal elvileg párhuzamosan tudnak tenyészni a poloskák is, de a pettyes szárnyú muslicáról most mégis hetek óta aggasztó hírek jönnek Nógrád megyéből, ezek a rovarok a bogyós gyümölcsöket (málna, szeder) támadják. A csapadékos tavaszvég-nyárelő adhatott nekik lendületet" - találgatott Vétek Gábor, hozzátette, hogy már komoly gazdasági kárt okozott idén már ez az állatfaj.

A poloska kapcsán még tudni kell, mi lesz a "második generációval", a körtében, almában, őszibarackban még komoly károk keletkezhetnek.

Az elkövetkező hetek nagy kérdése lesz, hogy a márványos poloska is el tud-e úgy szaporodni, vagy már nem tudja behozni magát. A két faj közt alapvető különbség, hogy a poloskának csak két generációja van, a muslicánál néhány hét alatt kialakul egy teljes generáció

- fejtegette a szakértő, magyarázva a poloskapopuláció viszonylagos sérülékenységét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06