Ébredeznek a kártevők: most kell lépni, ha meg akarjuk védeni a fáinkat tőlük!

Ébredeznek a kártevők: most kell lépni, ha meg akarjuk védeni a fáinkat tőlük!

agrarszektor.hu
Fagyos éjszakákkal és nappali hőrekordokkal, de megérkezett a tavasz. Enyhe volt a tél, tartós hideg az idén sem gyérítette a kéregrepedésekben és a rügypikkelyek védelmében áttelelő rovarokat, gombákat, amelyek így jó erőben várták az újabb évet. Érdemes minél előbb elvégezni a fák tavaszi lemosó permetezését és más kerti munkákat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Érdemes elvégezni a fák tavaszi lemosó permetezését. Ezzel megakadályozhatja az ember azoknak a kifakadó, kis leveleknek a károsodását, melyeknek kulcsfontosságú szerepük van a fák életének a beindításában. A tavaszi lemosás nem váltja ki a nyári kezeléseket, de megalapozza a fák egészségét. A növények fejlődést lassító éjszakai fagyok, nappali lehűlések hatására elhúzódóan fakadnak a fák, így még senki sem késett el a munkákkal - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A károsítók összetételében tavaly óta nem történt változás. A 2021-re engedélyezett növényvédő szerek listája alapján ezek a teendők:

  • A lisztharmatok ellen kéntartalmú, az apignomónia, a guignardia vagy a baktériumos betegségek ellen réztartalmú gombaölőket kell használni.
  • Olajos rovarölőkkel a rovarok, atkák ellen kell kezelni a hársat, a juhart és a rózsát (az áttelelő atkák és levéltetvek miatt), a platánt (a kéregpikkelyek alatt megbúvó platán-csipkéspoloska és platánbodobács miatt), a szivarfát (a levéltetvek és az eper-pajzstetű miatt) és azokat a vadgesztenyéket, amelyeknél nagy gondot okoztak az atkák.
  • A tölgy csipkéspoloska délről terjedve 2019-re meghódította az országot, 2020-ra Budapesten is jelentős kártevő lett. Életmódja és a védekezés lehetőségei megegyeznek a platán csipkéspoloskánál leírtakkal. Tehát most a törzsön, az ágakon található, imágó alakban. Az amerikai-lepkekabóca gyakorlatilag mindenhol előfordulhat. Most a mély kéregrepedésekkel rendelkező fásszárúakon tojás alakban várja a májust.
  • Bőséges lémennyiséggel ezek száma is gyéríthető ott, ahol nyáron gondot okoztak. A lemosásra engedélyezett közterületi készítmények választéka megfelelő: pl. a Vekatafid A, Champ DP, Microthiol Special, Thiovit Jet. Ahol már szétnyíltak a rügyek, megjelentek a kis levelek ott inkább az alsó dózisokkal kell dolgozni.
  • A kiváló kalcium-poliszulfid és rézszulfát hatóanyagokat - az olcsóbb engedélyeztetési eljárás miatt - lombtrágyáként engedélyeztették (mint például a Tiosolt és a réz-szulfátot). Ezek is bevethetőek a közterületeken.

Az Agrárkamara kiemelte, hogy a megfelelő növényvédő szerek kiválasztásában az a növényorvos tud dönteni, aki évek óta követi az adott terület növényeit. A platán esetében valószínűleg választania kell, hogy réztartalmú gombaölőt használjon a hajtások hervadását, levélérszáradást előidéző apignomónia gomba ellen, vagy olajos készítménnyel permetezzen a csipkéspoloska ellen. Amennyiben a lisztharmat nagy gondot okozott az előző években, akkor a lemosást követően 1-2 héten belül ismételni kellene egy újabb permetezéssel, az éppen kihajtott, kis leveles platánon. A vadgesztenyelevél-aknázómoly csapdázásáról bővebb információ itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?