Ez a luxusgyümölcs nálunk is megterem: mégis vagyonokért árulják a boltokban

Ez a luxusgyümölcs nálunk is megterem: mégis vagyonokért árulják a boltokban

agrarszektor.hu
Napjainkban már Magyarországon is megterem a pisztácia, azonban őshonos és megszokott gyümölcseinkhez képest ezzel a fajtával többet kell törődni, ha azt akarjuk, hogy egészségesre nőjön és szép termést hozzon. De mely fajtákkal érdemes itthon foglalkozni? Hogyan kell ezeket megmetszeni, és milyen ágszerkezetet kell kialakítani? Ezekre a kérdésekre adott választ Badics László, egzotikus-gyümölcs kertész, aki ezen felül azt is elárulta, hogy mikor lehet szüretelni a pisztáciát, illetve, hogy milyen növényvédelmi kezelésekre van szüksége a fáknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mivel már Magyarországon is alkalmas az éghajlat a pisztácia termesztésére, egyre többeknek támadhat kedvük ahhoz, hogy belevágjanak ebbe. Azonban nagyon nem mindegy, hogy milyen fajtákat választ ki az ember, ahogy a megfelelő ágszerkezet kialakítása és a növényvédelmi beavatkozások időpontjának megválasztása is mind-mind olyan pont, ahol könnyű elcsúszni. Ezért Badics László, egzotikus-gyümölcs kertész egy, a Káli-medencében található ültetvényén készült videóban mutatta be, hogy hogyan kell megmetszeni a Kerman fajtájú termős és a Peters fajtájú porzós pisztáciát, és hogyan kell kialakítani a megfelelő ágszerkezetet.

Az egész amerikai pisztáciaipar egyetlen magból származik, ez pedig a Kerman. Ennek van egy speciális porzója, a Peters. Bár sok pisztáciafajta létezik a világban, a Kerman a legismertebb. A boltokban kapható pisztáciák nagy részét ez a fajta adja

- ismertette Badics László.

Az egzotikus-gyümölcs kertész kiemelte, hogy pisztáciánál az általánoson túl még egy célt szolgál a metszés: a betegségek elkerülése végett szellős koronát kell kialakítani a fán, ugyanis a zárt árnyékos, párás mikroklímájú lombozatban a gombabetegségek is jobban megmaradnak. Ezért egy katlankoronát kell kialakítani, vagyis a törzs fölött három (legfeljebb négy) erős ágat, úgynevezett vázágat kell létrehozni. A szakember elmondta, hogy teljesen lent, ággyűrűre kell metszeni, mert ha csonkokat hagyunk, akkor azt a fa nem fogja tudni benőni. Ha nagyon zárt a korona belseje, akkor a kisebb ágak - a fényhiány miatt - el is szoktak száradni. A pisztáciát ezen kívül úgy kell metszeni mint más gyümölcsfákat, a befelé növő, egymást keresztező vagy párhuzamos ágaktól kell megszabadulni. A metszés után pedig le kell kezelni fagéllel a frissen metszett részeket és azok közvetlen környezetét is.

Badics László elmondta, hogy a fa törzsét azért is érdemes fehérre meszelni, mert kora tavasszal az erősebb napsütés nem süti meg annyira, és az esetleges éjszakai fagyok okozta hőingás sem okoz problémát a kéregnek. A meszelésen túl a fehér fatörzsvédő alkalmazásával is elérhető a kívánt hatás.

A pisztácia sokáig, akár 400-500 évig is elél, és körülbelül 15-100 éves kora között a legjobb a termőképessége, feltéve, hogy nem támadja meg semmiféle betegség

- mondta Badics László.

A szakember a fiatalabb, 3-4 éves termős pisztácia metszését illetően elmondta, hogy három, legfeljebb 4 vázágat kell kialakítani. Ennél arra is oda kell figyelni, hogy ne egy pontból jöjjenek ki a vázágak, mert az később komoly terhelést jelent arra a területre nézve. Az egzotikus-gyümölcs kertész elmondta, hogy a pisztáciának nagyon erős csúcsdominanciája van, vagyis vékony, egyenes, kifelé menő vesszőket szeret nevelni. Ezeket azonban mindig vissza kell kurtítani, mert a rövidebb vesszők jobban berakódnak termőrügyekkel. Mivel a pisztáciánál a porzónak és a termőnek szinkronban kell lennie, ezért fontos, hogy az ember megfelelő fajtákat társítson egymáshoz. A Kerman porzópárja pedig a Peters fajtájú pisztácia, mivel ezek egyszerre virágoznak. Badics László elmondta, hogy mivel ezek nem teremnek, így kevésbé fogékonyak a gombabetegségekre. A szakember kiemelte, hogy ennél a fánál is három vázágnak kell lennie.

Badics László elmondta, hogy a pisztácia szüretének időpontja szeptemberben van. A pisztácia külső burka eleinte élénk sárga, majd rózsaszínes, végül pedig erősen rózsaszínes lesz. A termés később a fán az érés hatására kinyílik, az viszont fajtafüggő, hogy mennyire. A Kerman fajtának jó tulajdonsága, hogy kevésbé, mert így nem tud annyira beleesni az eső, és így a gombák se tudnak megtelepedni a termésben. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyarországi termesztés során nagyon oda kell figyelni az időjárásra, ha egyhetes esős időt mondanak, akkor azelőtt réztartalmú szerrel, vagy felváltva gyorsan felszívódó gombaölő és réztartalmú szerrel is lepermetezni a fát. A szakember emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy mennyire fontos a jó minőségű, jól megélezett metszőolló. Mint mondta, az olcsóbb darabok sok sérülést okoznak a fának, mert nem tudnak egyenletes metszési felületet biztosítani. Badics László kitért arra is, hogy mivel a metszés során a növényi szövetek átkerülhetnek egyik fáról a másikra, ezért voltaképpen ajánlatos lenne minden fánál külön fertőtleníteni a szerszámokat, hogy az ember ne vigyen át betegségeket az egyik fáról a másikra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02