Már látszik, mikor tér vissza a tavasz: de tartogat még meglepetéseket az időjárás

Már látszik, mikor tér vissza a tavasz: de tartogat még meglepetéseket az időjárás

agrarszektor.hu
Lassan, de biztosan melegszik az idő, jövő hét közepén ismét 20 fok közelébe kerülhetünk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Naptár szerint nagyjából most járunk a tavasz közepén, mégis az átlagtól kb. 4-8 fokkal maradnak el a maximum-hőmérsékletek - írja az Időkép. Ez nem csak hazánkra, de Európa legnagyobb részére nézve is igaz. A nyugatias áramlás legyengült, a kontinensre zúduló hideg légtömeg hatására pedig magassági hidegörvények jöttek létre a fejünk felett. Nekik köszönhetjük a mostani felhős, hűvös időt is.

Vasárnap ehhez csapadék is társulni fog: reggel még csak délen, délután viszon már az északi tájakon is kialakulhat eső, zápor. A csapadékos idő hétfőn is folytatódik, de ekkor már szakadozottabbá válik a felhőzet, és az esőt több helyen záporok váltják fel.

Záporos időre készülhetünk kedden és szerdán is, sőt helyenként zivatarok is előfordulhatnak. Jó hír viszont, hogy a felhőzet már nem lesz zárt, hanem gomolyfelhők fogják uralni az eget, így pedig hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt majd a nap. Ezeken a napokon fagyokra már nem kell számítani, a maximumok pedig 8-16 fok között alakulhatnak. Szeles időre kedden és szerdán készülhetünk.

De mikor tér vissza végre a meleg?

A mostani középtávú előrejelzésekből egyértelműen melegedő tendencia olvasható ki. A jövő hét második felében már 15 fok felett alakulhatnak a napi maximumok, helyenként pedig a 20 fokot is megközelíthetjük. Péntektől bonyolódik a helyzet, ugyanis ekkortól körvonalazódik egy egyelőre nem túl markáns és átmenetinek tűnő lehűlés, amit egy újabb melegedési periódus követhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06