Hatalmas károk a magyar gyümölcsösökben: így védekezhetnek a fagy ellen a gazdák

Hatalmas károk a magyar gyümölcsösökben: így védekezhetnek a fagy ellen a gazdák

agrarszektor.hu
A magyar gyümölcsfajták nemesítésével, a termőhely helyes megválasztásával és a legmodernebb technológiai megoldásokkal növelhető tovább a termelésbiztonság - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a gyümölcsnemesítésben és szaporítóanyag-termelésben érdekelt ágazati szereplőkkel folytatott egyeztetésen, csütörtökön, az Agrárminisztériumban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A megbeszélésen a miniszter arra emlékeztetett, hogy a szélsőséges időjárás okozta nehézségek, például az aszály-, a jég- vagy a fagykárok a gazdálkodók egész éves munkáját tehetik tönkre, egyúttal veszélyeztetik a hazai fogyasztók ellátás-biztonságát - írja közleményében az Agrárminisztérium. Tavaly 18, idén pedig már eddig is 10 fagyos éjszaka volt tavasszal, az elmúlt 5 évben pedig háromszor okozott gondot a hideg időjárás a termelőknek. Nagy István szerint ezért szükség van olyan új, magyar gyümölcsfajtákra, amelyeket a gazdák biztonságosan tudnak termeszteni, és megfelelnek a hazai vásárlók elvárásainak is. A miniszter óriási értéknek tartja, hogy hazánk rendelkezik a hatodik legnagyobb génbankkal a világon.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Hangsúlyozta: a nemesítés, szaporítás és az új fajták elterjesztése hosszú folyamat, ezért szükség van olyan intézkedésekre is, amelyek már rövidtávon is képesek orvosolni az ágazat kihívásait. A kormány a vidékfejlesztési források jelentős megemelésével lehetővé teszi a gyümölcstermelő gazdálkodók számára, hogy olyan technológiai fejlesztéseket hajtsanak végre, amelyek révén elhárítani, vagy mérsékelni lehet az ültetvényeket fenyegető elemi károkat, illetve az öntözéssel növelhető a termésbiztonság és javítható a termékminőség - emelte ki a tárcavezető. A miniszter kitért arra is, hogy a magyar nemesítők hosszútávon csak egy életpályamodellen keresztül lehetnek igazán sikeresek és eredményesek, ezért mindent meg kell tenni ennek megvalósítása érdekében.

Az egyeztetésen Farkas Sándor miniszterhelyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy gazdaságos termelést lehetővé tevő, az időjárás kockázatoknak kevésbé kitett termőhelyi körzeteket kell kijelölni, a gyümölcstermesztés fejlesztését pedig ezeken a területeken kell ösztönözni. Kifejtette: a nemesítés irányait átfogó és hosszú távú stratégia mentén kell kialakítani, hogy a kárpát-medencei gyümölcsfajták fennmaradjanak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06