Nem árt odafigyelni: ezeket mindenképp érdemes meglépni zöldítéskor

Nem árt odafigyelni: ezeket mindenképp érdemes meglépni zöldítéskor

agrarszektor.hu
Az Európai Unió kiemelt célkitűzései között szerepel a fenntartható mezőgazdasági termelés kialakítása, melynek szerves részét képezik a zöldtrágya növények.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A zöldtrágya magkeverékek kiválasztásakor is figyelembe kell venni az integrált növényvédelem alapelveit, elsőként tehát meg kell határozni, hogy mi a zöldtrágyázás célja - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ez azért is fontos, mert a gyakorlatban még mindig lehet találkozni azzal a jelenséggel, hogy egyhangú magkeverékek kerülnek a területekre, ezzel lehetőséget biztosítva a rovarkártevők felszaporodására, amely később a kultúrnövénynél jelentkezik problémaként. A méhek védelmére is érdemes odafigyelni, ráadásul egyre több kampány is hangsúlyozza ezt. De mit tehetnek a termelők a méhek védelme érdekében azon kívül, hogy betartják a növényvédelmi szabályokat?

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Választhatunk hosszan virágzó zöldtrágya keverékeket, melyekkel méhlegelőket tudunk létrehozni a hasznos beporzó rovarok számára. Kiváló komponensek lehetnek a pillangós növények, melyek közül egyre népszerűbb a bíborhere. Mindenki számára feltűnhetnek az egész országban megjelenő gyönyörű bíborhere mezők. Szőrözöttsége miatt a növény takarmányozási célra kevésbé alkalmas, főleg magtermesztésre és zöldtrágya célból termesztjük. Kiváló elővetemény, gyenge talajokon is jól termeszthető, rövid tenyészidejű egyéves növény. Viszont a termőhely kiválasztásakor figyeljünk arra, hogy a talajvízre érzékeny, így ezeken a területeken kerüljük a termesztését.

Másik kedvelt pillangós komponens az alexandriai here. A legtöbb méhlegelő keverék alkotóeleme, mivel a legtöbb herefélével szemben nyár végi-őszi fejlődése erőteljesebb, így a korán vetett takarónövény keverékek remek pillangósvirágú összetevője. A pillangós növények között az alexandriai here a legkevésbé hidegtűrő, tavaszra elfagy, biztosítva ezzel a megfelelő környezetet a következő kultúrnövény számára.

Forrás: MTI/Varga György

A pillangósok legismertebb jellemzője, hogy 120-140 kg/ha nitrogén megkötésére képesek, illetve gátolják a nitrátkimosódást, így a pillangósok a zöldtrágya keverékek kihagyhatatlan komponenseinek tekinthetők. A nitrogénmegkötő, talajjavító és gyomelnyomó tulajdonságai mellett a már említett méhlegelő komponensként betöltött jelentős szerepük is jelentős.

A facélia, vagy más néven mézontófű kiváló méztermelő képességének köszönhetően kétségkívül kiérdemelte hangzatos nevét. A méhek szívesen látogatják a szemet gyönyörködtető lilás facélia mezőket. Emellett kiváló zöldtrágya komponens, a környezeti hatásokkal szemben jól ellenálló növény, szinte az egész ország területén termeszthető. Amennyiben vetőmag célra termeszthetjük, figyeljünk oda arra, hogy gyommentes területet válasszunk számára, mivel a facéliai kezdeti fejlődése lassú, viszont később jó gyomelnyomó képességgel rendelkezik. Ne feledkezzünk meg fonálféreg-gyérítő hatásáról sem. Különösen a cukorrépának, burgonyának, kertészeti kultúráknak kedvező előveteménye, de valamennyi utóvetemény meghálálja a zöldtrágyázást.

A pohánka kevésbé ismert növény, pedig a zöldtrágya keverékek kiváló összetevője. 100-140 napot igényel a mag beérleléséhez, 60 napot a zöldtömeg kifejlesztéséhez, így kedvelt összetevőjévé válhat a zöldítő magkeverékeknek is. Fontos kiemelni, hogy a pohánkának nincs közös kártevője a legtöbb termesztett kultúrnövénnyel. A talaj minőségére nem igényes, így a legtöbb területen sikerrel termeszthető. Viszonylag gyorsan, vetés után egy-másfél hónapon belül virágzik, 30 napon keresztül méhlegelőt biztosítva a beporzók számára. A pohánka agresszív növény, magja évekig életképes a talajban, ezért figyeljünk arra, hogy beforgassuk, mielőtt magot érlelne. Ha elhanyagoljuk, megnehezítheti a terület gyommentesen tartását.

A felsoroltakon kívül még számos jó tulajdonságokkal rendelkező növények állnak rendelkezésre a zöldtrágya keverékekben. Érdemes bátran kísérletezni velük annak érdekében, hogy mi is tegyünk egy lépést a fenntartható mezőgazdasági termeléshez vezető úton.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?